Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:00 Sz-V: 9:00-17:30

Termek

Tudtad-e a Varázshegyről, hogy...

  • a kiállítóterek együttes területe meghaladja a 3200 négyzetmétert?
  • a legnagyobb terme, a Csillagtér 34 méter magas?
  • a leghosszabb termébe befér egy életnagyságú, 20 méter hosszú ámbráscet?
  • a térhatású filmeket több mint 100 négyzetméteres vetítővásznon nézheted?
  • száznál is több állatfaj sok száz egyedének az otthona?

 

FOGADÓTÉR

Fogadótér

A Varázshegy főbejáratán át a Fogadótérbe lépsz, ahol számos szolgáltatást vehetsz igénybe: büfé, csomagmegőrző, pelenkázási lehetőség és mosdó is található itt. Aztán a rövid „technikai szusszanás" után a Varázshegy felfedezésére három irányban is elindulhatsz. A Főbejárattal szemben felfelé a Darwin labor, lefelé az Őstenger élményei várnak; balra indulva pedig a három szinten elhelyezkedő, meglepetésekkel teli termekbe juthatsz. Utad során játékok, csontvázak, makettek és élő állatok sokasága várja, hogy felfedezd titkait.

ŐSTENGER

Őstenger

Nézd meg azokat a különleges élő állatokat, amelyet Magyarországon csak itt láthatsz! Élő kövületnek számító, 200 millió éve változatlan formában létező tőrfarkú rákokat figyelhetsz meg! Színpompás halkavalkád fogad az óriási cilinderakváriumban, ráadásul fátyolszerű medúzákat is megfigyelhetsz. Az ősi tengerpartot megformáló medencében cápák és ráják róják köreiket, találkozhatsz az élő korallok tarka életközösségeivel, bohóchalakkal, tengeri csikókkal és rokonaikkal. Látványos kövületminták és eredeti fosszíliák díszletében polippal, különös, tengerfenéken járkáló halakkal és rákokkal köthetsz maradandó ismeretséget. Vegyél részt a látványetetéseken és a rájasimogatáson!

 

IDŐALAGÚT
Időalagút

Kövesd végig a földtörténeti korokat – lépésről-lépésre több milliónyi évet haladhatsz vissza a múltba! Őslénytani ásatás és régészecset nélkül is feltárul előtted mindaz, mit lábunk alatt rejtett a föld évmilliókon át. Borostyánba zárt élőlények, föld mélyéről előkerült lenyomatok, titokzatos fosszíliák és kőzetek idézik meg a rég letűnt korokat.

ŐSÖK ÖSVÉNYE
Ősök ösvénye

Ősi törzsi maszkok, rituális kellékek, vadászeszközök, hangszerek fogadnak az Ősök ösvényén! Hallgass bele emberelődeink zenéjébe, majd kísérd végig az emberré válás folyamatát. Hasonlítsd össze közelebbi és távolabbi rokonaink koponyáját a mai emberével!

NEANDER-VÖLGY
Neander-völgy

Elég bátor vagy bebújni az Állatkert hajdani oroszlánbarlangjába? Csak rajta! Így belecsöppensz egy neander-völgyi család mindennapi életébe... Mamutagyar és korhű falfestmények teszik hitelessé az őskori élményt.

AZ ÉLET ISKOLÁJA
Az élet iskolája

Mit tanultunk a minket körülvevő világtól? Ötletes, néha meghökkentő mérnöki megoldások a legnagyobb és legprofibb tervezőtől, magától a természettől! Számtalan állati és növényi „szerkezet" – páncélok, csontvázak, élő állatok és a szervezett kolóniában élő csupasz turkálók hangszigetelt terráriuma vár rád. Mássz be egy teknőspáncélba! Mérd össze az erőd az állatokéval! Ismerd meg az évgyűrűk titkát! Illeszd össze az emberi csontvázat! Csodálatos furcsaságok és furcsa csodák gyűjteménye egy helyen!

MACKÓ KUCKÓ

Néztél már farkasszemet egy hatalmas grizzly medvével? Ne félj! Itt biztonságban megteheted! Aztán odakucorodhatsz a barnamedvék ablakához és meglesheted őket a nap bármely szakában. Ha ez sem volna elég a mackóságokból, medves kedves játékok is várnak! (Bocs...) Próbáld ki a mancsnyomozót, a medvekirakóst és nézd meg a mackókiállítást is!

IDŐGÉP

Ha igazán belevaló kalandra vágysz, szállj be az orosz terepjárónkba! Ha velünk tartasz, egy időutazás kellős közepén találod magad! Amíg esetleg az utazásra várakozol, térj ki a feléd ugró kardfogú tigris útjából, hasonlítsd össze a jégkorszaki állatvilág nagyjait, ismerkedj meg az éghajlatváltozást befolyásoló "vívmányokkal" és merülj el a jégkorszakokban. Nem fogsz fázni, hidd el!

Térhatású filmek az Időgépben:

Utazás a jégkorszakba

Mamutok és kardfogú tigrisek közé vezet minket a jégkorszaki szafarink, melyet zötykölődő dzsipünk platójáról, széles panorámában élvezhetünk.

Miocén kaland

Időgépünk segítségével bepillanthatunk a Kárpát-medence 20 millió évvel ezelőtti vadonjába. Rázkódó járművünk fedélzetén - amely hol terepjáró, hol csónak, hol suhanó repülőgép - még a mamutoknál is több millió évvel korábban élt különös ősállatok között vezet utunk.

DINÓTERASZDinóterasz

Elfáradtál a „hegymászásban"? Pihenj meg egy dinótojásban a Dinóteraszon! De csak akkor, ha szembe mersz nézni egy vérmes theropodával! Ha inkább menekülőre fognád csússz le az üreges fatörzs belsejében és ásd elő odalent a dinócsontokat a homok mélyéről!

SÖTÉTLABIRINTUS

Félsz a sötétben? Hagyatkozz bátran a többi érzékszervedre! Tapasztald meg milyen valójában az „állati jó" érzékelés! Hallani a hallhatatlant és látni a láthatatlant? Többé nem tűnik lehetetlennek! Jópofa eszközök és állatkák mutatják meg, hogy létezik egy szupervilág, amely a szemnek láthatatlan: állati szem-benéző, szimatdoboz, infra- és hőkamera, ugróegerek, rejtőzködő rovarok, denevérek, hőérzékelő óriáskígyó és „szemtelen" vaklazacok várják a legbátrabbakat a sötétben...

KOLÓNIA GALÉRIA
Kolónia galéria

Csak az ember él társadalmilag szervezett közösségben? Tévedés! Az államalkotó, munkamegosztással élő állatok példamutató együttműködésben töltik mindennapjaikat. Itt megfigyelhető, milyen az igazi csapatmunka! A levélvágó hangyák a terem távoli szegleteiből szeletenként hordják a falombot a fészkükbe; eltáncolhatod a háziméhek „beszédes" táncát, testközelből megszemlélheted, hogy miként él egy madagaszkári óriásrovar csapat a monumentális családi fészkében. Továbbá élethű termeszvár-modell és interaktív játékok is várnak itt.

PARÁNYOK VILÁGA
Parányok világa

Ki a kicsi és ki a nagy? Az óriásira nagyított mikroszkopikus lények modelljei között igazán eltörpülsz majd... Hatalmas fűszálak és monumentális széklábak alatt kanyarog majd az utad, míg végül egy gigantikus vérszívó rovar szemébe nézve érezheted magad aprócska zsákmánynak...
Vizsgálódj az itt található eszközökkel: ismerd meg a parányi világ legnagyobbjait! Az igazi tojáskeltetőnél pedig szemtanúja lehetsz, amint a világ legnagyobb élő sejtjéből, a tojásból éppen előbújik a kikelő kiscsibe!

ÓRIÁSOK CSARNOKA
Óriások csarnoka

Egy 20 méteres ámbrás cet életnagyságú modellje, szilaerdő, hatalmas cápaállkapcsok, gigantikus tengeri élőlények, például nagy fehér cápa, óriásmedúza, óriáspolip, barnamoszat makettjei várnak. Bebújhatsz egy bálna szívébe, meghallgathatod a "cetek énekét".

Ember és óceán viszonya mára sajnos nem kellően barátságos... A zátonyra futott tankerhajóból kiömlött olajtól lucskosan vergődő pingvinek megmentése emberfeletti küzdelem: az ebben már részt vett pingvingondozó kollégánk mesél a sikeres, mégis szívfacsaró mentőakcióról.

CSILLAGTÉR
Csillagtér

Az ország egyik legnagyobb felületű, mintegy 100 négyzetméteres vásznára 3D-ben varázsoljuk az ősvilág lakóit és a természet csodáit. Az élő állatok lenyűgöző bemutatói során elcsodálkozhatsz azon, hogy milyen ügyesek és okosak négy- és kétlábú barátaink.

A katedrális méretű Csillagtér különleges hangulatot teremt: egyedülálló háttérként szolgálhat akár zenei, színi- és egyéb előadások számára is. Kupolájában a naprendszer méretarányos tagjait is láthatod és csillagképeket is felvillanthatsz.

OKTATÁSI SZINT:

DARWIN LABOR

Darwin labor Otthon felejtetted a nagyítódat? Semmi probléma! Gyere és vizsgáld meg az élővilág apró és nagyobbacska csodáit mikroszkópok, nagyítók és preparátumokat rejtő szekrények segítségével. Ha ügyes megfigyelő vagy, egy kis játékért cserébe saját kutatódiplomával térhetsz haza. (Te leszel a főszereplő a tudományban!) A tudomány csodái várnak rád itt!

Kisszikla titka

Az űrbázison egy űrhajó vár, modern kori Noé bárkájaként, mely állatokkal megrakodva érkezett a vörös bolygó felszínére egy új élet kezdetének reményében. A kiállításon a Képzőművészeti Egyetem diákjai által megálmodott vízió elevenedik meg.