Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Természetvédelmi projektek

Az állatkertek ma már növekvő környezeti problémákkal teli világban működnek. Élőhelyek elvesztése, éghajlatváltozás, környezetszennyezés és még megannyi fenyegető veszély leselkedik az állat- és növényfajok sokaságára. Ebben a helyzetben az állatkertek és akváriumok még fontosabb szerepet játszanak a természet védelmében, mint valaha.

Az állatkertek korántsem egyszerűen szórakoztató célból létrehozott „állatkiállítások". Hatalmas ismeretanyaggal rendelkeznek, globális hálózatuknak köszönhetően nagy szerepet játszanak a természetvédelmi együttműködések előmozdításában. A természetvédelem teljes spektrumát felölelve képesek működni, kezdve a veszélyeztetett fajok tenyésztésétől, a kutatáson, szemléletformáláson, képzéseken, támogatások gyűjtésén át egészen a fajok és élőhelyeik megőrzéséig.

Csak Európában legalább 200 olyan állatfaj él, amelynek fennmaradása az állatkertektől is függ. Számos sikertörténet bizonyítja, hogy az állatkertek nélkül már szegényebbek lennénk jónéhány értékes fajjal. Gondoljunk csak Przevalszki ló, az arab bejza vagy az arany oroszlánmajmocska esetére, akik vadon kihaltak, és az állatkertekből telepítették vissza őket a vadonba.

Az állatkertek és akváriumok 2018-as természetmegőrzési világstratégiája letölthető innen.

Állatkertünk szakemberei hagyományosan sokat tesznek a vadon élő állatokért. Sok éven át láttak el feladatokat számos nemzetközi projektben, amelyekről itt olvashatsz: Korábbi Life+ tevékenységünk

A már lezárult Rákosi vipera védelmi programon túl továbbra is aktív részt vállalnak a Kunpeszéri viperatelepen levő egyedek ellátásában, illetve a szabad természetben befogott állatok szükség esetén teljes körű állategészségügyi vizsgálaton (vérvétel, röntgenezés, belgyógyászati/sebészeti beavatkozások) vesznek részt, illetve sürgősségi beavatkozásban is részesülnek (pl. traumás sérülések ellátása).
Az utóbbi években egyes állatokba jeladó, illetve hőmérsékletmérő implantátumot helyeztünk be, mivel a program eredményességét az egyedek megfigyelése, követése igazolhatja.
Természetesen az egyes lezárult programok helyére mindig lépnek újabbak, amelyekben az Állatkert kiemelkedően tapasztalt szakemberei fontos és aktív szerepet vállalnak.

www.rakosivipera.hu

Aktuális Life+ programok

Nemzeti kincsünk, a parlagi sas

Korábbi Life+ programok

A fakókeselyű és a rákosi vipera védelméért

EAZA kampány

Nemzetközi összefogással