Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bagolymentés 2018. szeptember 15.

Állatkertünk nemrég megnyitott bemutató mentőközpontjába, a Sünispotályba mostanában több segítségre szoruló bagoly is bekerült: köztük három aranyos gyöngybagoly fióka és egy ütközésben sérült macskabagoly.

Mentett gyöngybagoly fiókaAugusztus 16-án nyitottuk meg a Sünispotályt, az Állatkert új bemutató mentőközpontját, ahol az állatmentő munka keretében hozzánk bekerült, emberi segítségre szoruló állatokat úgy tudjuk ellátni, hogy közben a mentőmunka mind több részletét meg is tudjuk mutatni a nagyközönségnek is. Az új bemutatóhelyen persze sok védencünket láthatja a nagyközönség, legújabban azokat a mentett baglyokat, akik az elmúlt hetekben kerültek be hozzánk.

Többek között három elárvult, mesterséges nevelésre szoruló gyöngybagoly fiókával is lehet találkozni, és persze azt is meg lehet figyelni, hogy munkatársaink miként gondozzák, táplálják őket. Gyarapodásukat egyébként a gondozók nagy pontossággal követik nyomon, még nevelési naplót is vezetnek róluk. Van továbbá egy már felnőtt korú macskabagoly is a Sünispotályban, aki traumás sérüléssel került be hozzánk. Valószínűleg röptében ütközött bele egy üvegablakba, vagy egy mozgó járműbe, sérülései legalábbis erre utalnak. Úgy tűnik, a baleset után viszonylag hamar sikerült behozni, mert nem sokkal később az állat a baglyokra jellemző módon köpetelt is, és a köpetben olyan kisemlős maradványokat, csontot és szőrt találtunk, amely csakis vadászat során elejtett zsákmánytól származhatott. A vadászatkor pedig az állat még biztos nem volt sérült.

Ez a mentett macskabagoly valószínűleg reptében ütközött egy üvegablaknak, vagy egy mozgó járműnekMagyarországon mind a macskabagoly, mind a gyöngybagoly természetvédelmi oltalom alatt áll, előbbi védett, utóbbi pedig fokozottan védett állatfajnak számít. Mindkét faj egyedei rendszeresen kerülnek be hozzánk, így munkatársaink jelentős tapasztalatot szereztek gondozásukban és gyógyításukban. Gyöngybagolyból az elmúlt 10 évben összesen 31, macskabagolyból pedig ugyanezen időszakban 83 mentett egyednek nyújtottunk segítséget.

Állatkertünk évtizedek óta foglalkozik Magyarországon őshonos, vadon élő állatfajok olyan egyedeinek mentésével, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett madárfiókák, sérült sünök, elárvult kismókusok, telelésben megzavart denevérek és más hasonló állatok a védenceink, melyekből egy-egy évben általában 1500-2000 egyed kerül be hozzánk. A cél minden esetben az, hogy az állatok újra képesek legyenek emberi segítség nélkül boldogulni természetes élőhelyükön, így a sérült állatokat meggyógyítjuk, az elárvultakat felneveljük, a legyengülteket pedig felerősítjük. S ha ez sikerült, védenceinket arra alkalmas élőhelyeken szabadon engedjük. A már említett Sünispotályban – amely az Állatkert új játszóparkjában, a májusban átadott Holnemvolt Várban található – ezt a mentő tevékenységet mutatjuk be a nagyközönségnek.

A mentőmunkáról, illetve az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítványról további részleteket itt olvashat.