Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bemutattuk a Zenés Állatkerti Esték idei programját 2019. május 8.

Tizennyolcadik évadához érkezett a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat, melynek programját ma mutattuk be a fellépő művészekkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Július 3-tól augusztus 14-ig 7 héten át minden szerda este tartunk egy-egy koncertet.

Az idei, 2019-es évben is lesznek nyáresti koncertek Állatkertünkben. A Zenés Állatkerti Esték címet viselő koncertsorozat, amelynek immár a 18. évadához érkeztünk, ebben az évben hét előadásból fog állni. Az elsőre július 3-án, szerdán kerül sor, majd ettől kezdve hét héten át minden szerdán este lesz egy-egy koncert egészen augusztus 14-ig.

A fellépők között lesz Miklósa Erika (Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával), a Kozma Orsi Quartet (Kern Andrással), a Budapest Klezmer Band (Polnauer Flórával), Szőke Nikoletta és Gájer Bálint, Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra, Malek Andrea (a Malek Andi Soulistic-kel és Karácsony János James-szel), valamint Karosi Júlia (a Karosi Júlia Quartettel és az RTQ vonósnégyessel). A részletes koncertprogram itt olvasható.

A mai napon megtartott programbemutató sajtótájékoztatón a fellépő művészek maguk mondták el, mi mindennel várják a zenebarátokat az egyes előadásokon. Sőt mi több, egy kis ízelítőt is kaptak a résztvevők a zenés programból: Gershwin híres szerzeménye, a Summertime Fekete-Kovács Kornél és Cseke Gábor előadásában szólalt meg, Malek Andrea és Jáger András pedig a Szerdán tavasz lesz című dalt – Fényes Szabolcs szerzeményét – adták elő, mintegy utalva arra, hogy az elmúlt napok borús időjárása a szerdai eseményre igazi májusi idővé változott át.

A Zenés Állatkerti Esték koncertjei minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így kezdés előtt egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben (illetve annak egy részében, hiszen például az állatházak este már nincsenek nyitva). Az előadások helyszíne valamennyi koncert esetében a Főkapu tér lesz. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál (online: www.jegymester.hu) válthatók 4500 forintos egységáron (a prémium jegyek 5300 forintba kerülnek).

Azok, akik az elmúlt években nem követték figyelemmel az Állatkert zenei programjait, talán csodálkoznak azon, hogy a kert területén egyáltalán koncerteket tartanak. Pedig ebben nincsen semmi újdonság. Hiszen már az Állatkert alapításakor – 1865-ben megfogalmazták, hogy az intézmény egyik feladata – sok más egyéb mellett – „koronként zene hozzájárultával a közönségnek kellemes mulatóhelyet szerezni". Ennek jegyében az 1866-os megnyitásra egy zenepavilon is épült Pálffy János gróf adományából. Ebben a pavilonban – a kor szokása szerint – nagyrészt katonazenét játszottak.

Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a hazai rádiózás hőskorában is komoly szerep jutott az Állatkertnek: a legelső rádiós sugárzásra szánt koncertek egy részét is itt vették fel, ahogy ezt az LGT is megénekelte a „Rádió" című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás, „esőáztatta" állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt tizenhét évad során összesen 127 előadásra került sor az Állatkertben.

Az állatkerti zenei programok több mint másfél évszázados története során természetesen kialakultak azok a helyszínek és tájolási, hangosítási megoldások, amelyek nyomán a zenés programok nem zavarják az Állatkert lakóit. Sőt, jellemző tapasztalat, hogy az állatok egy része még érdeklődik is a zenés programok iránt.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.