Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Boldog születésnapot, Liesel! 2022. április 15.

Állatkertünk legidősebb gorillája, Liesel éppen ma ünnepli 45. születésnapját. A szépkorú emberszabású három kölyköt nevelt fel Budapesten, és eddig összesen tíz unokája született Sanghaj, Madrid és Barcelona állatkertjeiben.

Liesel 1977. április 15-én született Németországban, a Frankfurti Állatkertben, ahonnan fiatal felnőttként, 11 éves korában került hozzánk. A mi Állatkertünkben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal, Liesel mellett akkor egy hím is érkezett Budapestre Golo személyében. Ők ketten mind a mai napig Budapesten élnek, ma már persze másik három, időközben született vagy érkezett fajtásukkal. Liesel és Golo nászából az idők során három kölyök is született: Dango, Gorka és Ebobo. Így aztán Liesel háromszoros anyukának számít (Golónak egy másik, később érkezett nőstényünktől, N'yaoundától is születtek kölykei). Utódai persze ma már felnőttek: Sanghaj, Madrid, illetve Barcelona állatkertjében élnek. És mindegyiküknek vannak már saját utódai is, így Lieselnek eddig összesen tíz unokája született.

Mivel az állatkertekben nemcsak bemutatási céllal tartunk gorillákat, hanem azért is, hogy az állatkerti szaporítással hozzájáruljunk ezeknek a kritikusan veszélyeztetett főemlősöknek a megmentéséhez, azt mondhatjuk, hogy Liesel minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 45 évével pedig az is elmondható róla, hogy már most is lényegesen tovább élt, mint a vadonban élő gorillák túlnyomó többsége. De ez a legtöbb állatkerti állatra igaz szokott lenni, hiszen amig a természetben nap mint nap meg kell küzdeni a túlélésért, az állatkertekben az állatok olyan gondoskodást kapnak, hogy élettartamuk és szaporaságuk is meghaladja a vadonban szokásosat. Ezért is van nagy jelentősége az állatkerti szaporításnak olyan fajoknál, amelyek természetes élőhelyükön veszélyesen megritkultak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.