Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bongo öt éves 2015. január 6.

Tegnap töltötte be ötödik életévét Bongo, Állatkertünk legifjabb gorillája, aki a budapesti születésű gorillák közül sorrendben a negyedikként látta meg a napvilágot 2010-ben. Az elmúlt fél évtizedben sokat nőtt, de a kifejlett mérettől még messze van.

Tegnap volt ötéves Bongo, a legfiatalabb budapesti születésű gorilla. A 2010. január 5-én született állat az elmúlt fél évtizedben sokat nőtt, fejlettsége és súlya megfelel a korának. Persze a kifejlett állatokhoz viszonyítva még mindig aránylag kicsinek számít, hiszen a hím gorilláknál nagyjából egy évtizednyi egyedfejlődés kell ahhoz, hogy az állatok a felnőtt méretet és súlyt elérjék. Ivaréretté is csak 11-13 éves korukban válnak. Jóval lassabban fejlődnek tehát, mint a legtöbb állatkerti emlősállat: egyedfejlődésük üteme inkább az emberéhez hasonlítható.

Mind minden gyerek, Bongo is nagyon játékos természetű. Nemcsak a csapat többi tagjával játszik szívesen, hanem ő a leglelkesebb használója az állatok számára épített „mászókáknak” és más, csimpaszkodásra, kapaszkodásra alkalmas berendezési tárgyaknak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal, ekkor érkeztek a legelső állatok, akik egyébként mind a mai napig tagjai a hat egyedből álló csapatnak. Az elmúlt bő másfél évtizedben összesen négy gorillakölyök – tehát Bongón kívül még másik három – látott napvilágot Budapesten. Dango 1992-ben, Gorka 1996-ban, Ebobo pedig 2000-ben jött a világra. A korábban született három állat azonban már korábban elhagyta a „szülői házat”. Dango 2000-ben a németországi Hodenhagenben működő Serengeti Parkba költözött, majd 2005-től 2007-ig a Rotterdami Állatkert lakója volt, 2007 óta pedig a Sanghaji Állatkert gorillacsapatának vezérhímje. Gorka 2004 óta a Madridi Állatkertben él, Ebobo pedig 2011-ben utazott el a Barcelonai Állatkertbe, ahol jelenleg is lakik.