Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Csillagvirágok az Állatkertben 2024. február 21.

Ahogy a tavasz közeledtével éled a természet, hétről hétre újabb botanikai látnivalóra hívhatjuk fel a figyelmet. A sok-sok hóvirág és az Állatkertünk több pontján virító téltemető mellett megjelentek a kék színben pompázó a csillagvirágok is.

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) egy hagymás, évelő növény, amely rendszertanilag a spárgafélék családjába tartozik. Állatkertünkben igencsak jól érzi magát, a Főkapu környéki parkrészeken már most is rengeteg látható, együtt a már korábban előbújt hóvirágokkal.

A ligeti csillagvirág jellegzetes élőhelyei az ártéri, illetve ligeterdők, így az itteni táj képhez ez a növény minden bizonnyal eredetileg is hozzátartozott. Tudnivaló, hogy a Pesti-síkság azon része, ahol a Városliget, és benne az Állatkert található, nagyjából a határán helyezkedett el a Duna árterének. Nagyobb árvizek idején a még szabályozatlan Duna egészen ideig kiöntött, amit a talajvizsgálatok is alátámasztanak. No meg a történeti feljegyzések is, hiszen tudjuk például, hogy az 1838-s nagy pesti jeges árvíz idején az elöntött terület széle nagyjából ott volt, ahol ma a Pálmaház található. Ezért aztán a régi időkben, azelőtt, hogy az ember komolyan befolyásolni kezdte volna a táj állapotát, az Állatkert területének helyén ártéri erdők, ligeterdők helyezkedtek el. A csillagvirágokban ennek az egykori élőhelynek az örökségét is láthatjuk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.