Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Disznó-diverzitás 2023. szeptember 29.

Pemzlike és Marte ecsetfülű disznók (hívják őket bojtosfülűnek is), akiket már csak azért is érdemes felkeresni, hogy lássátok, a jól ismert vaddisznó és a szintén közismertnek mondható varacskosdisznó mellett vannak más vadon élő disznófélék is.

A természet, az élővilág egyik legfőbb jellegzetessége a sokféleség! Éppen ezért mi már több mint száz éve tudatosan törekszük arra, hogy ezt a sokféleséget, a biodiverzitásnak minél szélesebb keresztmetszetét mutassuk be látogatóinknak.

Ott vannak például a disznófélék, akik közül Magyarországon leginkább a nálunk is honos vaddisznót, no meg a természetfilmekben sokszor látható és animációs mesefilmekben is gyakran megjelenített varacskosdisznókat ismerik. Meg persze a házi sertést, jóllehet más gazdasági haszonállatokhoz hasonlóan már ők is szinte egzotikumot jelentenek a városlakó közönségnek (ezért is láthattok a háziállatokat bemutató zónánkban mangalicákat és minnesotai törpesertéseket). A disznóféléknek azonban mintegy húsz faját különböztetik meg a zoológusok, így aztán mi is arra törekszünk, hogy nem annyira közismert disznófélék bemutatásával érzékeltessük, hogy milyen változatos is ez az állatcsoport. Ezért aztán a házi sertéseken kívül Állatkertünkben cebui disznókat, illetve ecsetfülű disznókat is bemutatunk.

Az ecsetfülű disznókat bojtosfülűeknek is szokták nevezni. A fülük végén található szőrpamaccsal, jellegzetes vöröses színükkel, illetve a hátuk mentén húzódó fehéres csíkkal alighanem a leglátványosabb disznófélék. Szegről-végről a varacskosdisznókkal is rokonságban állnak (a fejformájukban van is némi hasonlóság), ám a legközelebbi rokonaik a Kelet-Afrikában honos, sőt még Madagaszkáron is előforduló folyami disznók. Az ecsetfülű disznók Nyugat- és Közép-Afrika lakói, s leginkább erdőkben, bozótosokban, mocsarak környékén érzik otthon magukat, jóllehet néha a nyíltabb területre, sőt, emberi települések környékére is kimerészkednek. A vadászat, illetve a természetes élőhelyek zsugorodása miatt ennek a fajnak az állománya is csökken, de ma még nem számít fenyegetettnek.

Állatkertünkben a tizenkét éves Pemzlike és a tizenhárom esztendős Marte képviseli az ecsetfülű disznókat. Gyakran látni őket játszani azokkal a játékszerekkel, amelyeket környezetgazdagításként finomságokkal szoktunk megtölteni nekik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.