Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Erszényes apróságok 2015. március 9.

A koalákon kívül a többi erszényes is érdemes a figyelmünkre, hiszen számos fajnál kölykök fejlődnek az erszényben. A nyugati szürke óriáskenguruknál és a Bennett-kenguruknál is vannak zsebibabák, s a vombatkölyök is szépen cseperedik.

A nemrégiben érkezett koalák megcsodálása mellett érdemes figyelmet fordítani az Állatkertünkben látható többi erszényesre is. Számos fajuknál ugyanis kölykök születtek a közelmúltban. Ilyen faj például a vörösnyakú, más néven Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus). Ezek az állatok az Ausztrál ösvény kifutójában laknak az emuk társaságában, s bemutatásuk különlegessége, hogy a közönség akár be is sétálhat közéjük. A Bennett-kenguru csapat 16 felnőtt, vagy legalább süldő korú állatból áll, s ezen a csapaton belül legalább fél tucat nőstény erszényében cseperedik apróság. A kölykök természetesen még a tavalyi évben születtek, de most érték el azt a kort, hogy már viszonylag gyakran lehet látni, amint anyjuk erszényéből kitekintenek. Sőt, néha már elő is merészkednek onnan.

Hasonló a helyzet a valamivel nagyobb termetű, kormos kengurunak is nevezett nyugati szürke óriáskenguruknál (Macropus fuliginosus). Náluk két nőstény erszényében is van kölyök, s egyiküket már az erszényen kívül is sikerült megfigyelni. Ezt a fajt egyébként több mint harminc éve tartjuk folyamatosan, s az 1980-as évek elején érkezett állatoknak ma már a dédunokáit láthatjuk a kifutóban. Az elmúlt hat évben azonban átmenetileg nem születtek kölykök, mivel néhány esztendeig nem volt a csapatban megfelelő tenyészhím. Végül 2013-ban sikerült egy új, fiatal hímet beszerezni a dániai Aalborg állatkertjéből. Ez az állat – tisztes nevén Hamlet – a tavalyi évben érte el a tenyészérett kort, így most jött el az ideje, hogy apa legyen.

A fenti két kengurufaj mellett kölyök cseperedik az aprócska és igen ritka ecsetfarkú patánykenguruknál (Bettongia penicillata) is. Őket az Ausztrálház belsejében, az éjjel aktív állatok bemutatóhelyén láthatjuk.

A csupaszorrú vombatoknál (Vombatus ursinus) tavaly nyáron született kölyökről már korábban beszámoltunk. Ősszel még csak a dudorodó erszényt lehetett látni, a tél folyamán már alkalmanként ki is kandikált, az év elején már elő is merészkedett, mostanában pedig már annyira megnőtt, hogy el sem férne igazán az erszényben. Ezzel együtt persze még mindig kölyök, a felnőtt vombatoknál lényegesen kisebb.

Bár nem minden erszényesnek van jól fejlett, kifejezett erszénye, a kengurukra és a vombatokra azonban éppen ilyen erszény a jellemző. A fejletlen állapotban világra jövő újszülötteket afféle „második méhként” befogadó tasak bejáratát ezek az állatok izmok segítségével akaratlagosan tudják bezárni vagy kinyitni. Az erszény belsejében találhatók az emlők, amelyből a kenguruknál két pár, a vombatoknál viszont csak egy pár van.