Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fekete bárányok 2014. március 21.

A cigája juhoknál minden jövevény a család fekete bárányának számít. Ennél a fajtánál ugyanis a bárányok szinte kivétel nélkül sötét színűek (bár valójában nem teljesen koromfeketék, hanem többnyire sötétbarnák). Idővel azonban a színük átalakul, így a fekete szín csak a test gyapjúmentes részein, a fejen és a lábakon marad meg.

Az elmúlt napokban két anyától három bárány látott napvilágot a Parasztudvarban lakó cigája juhoknál. A két idősebbik jövevény március 15-én, a fiatalabbik pedig 17-én született. Ahogy az a cigája juhokra jellemző, a bárányok sötét, szinte fekete színűek. Ez azonban nem sokáig marad így, hiszen ennél a fajtánál a gyapjúval fedett részek fehérek, még ha időnként sötét szálakkal is vannak megtűzdelve. A fej és a négy láb viszont, legalábbis azokon a helyeken, ahol nem fedi őket gyapjú, mindenütt fekete színű.

A cigája juh a házijuh sok száz fajtájának egyike. Eredetileg kis-ázsiai ősökre vezethető vissza, Magyarországra a Balkánon, mindenekelőtt Havasalföldön keresztül került még a XVIII. században. Így – bár őshonosnak is nevezhető – szabatosabb a régen honosult fajta elnevezés. Manapság a klasszikus, gyapjút, húst és tejet adó eredeti változat mellett létezik kifejezetten tejtermelésre szelektált cigája is.

A cigája juhokat a Parasztudvarban láthatják a látogatók, természetesen bárányostul.