Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Féléves lett Asha 2013. augusztus 15.

Különleges tortával köszöntöttük Ashát, aki augusztus 14-én volt féléves. A főképp főtt rizsből álló csemegét zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítettük. Az ünnepléssel szinte egy időben egy zsiráfborjú is született. Az elkülönített istállóban tartózkodó állatot már most is láthatja a közönség, igaz, egyelőre csak üvegen át.

Asha fél évesAsha, a Fővárosi Állat-és Növénykertben február 14-én született elefántborjú épp a mai napon volt félesztendős. Ez alkalomból az Állatkert mind a kicsit, mind pedig Angele-t, az anyaállatot felköszöntötte. Mindketten egy kifejezetten az elefántok ízléséhez igazodó tortát kaptak, amelyeket főtt rizsből, valamint különféle zöldségekből készítettek a takarmánykonyha munkatársai. Emellett a gondozók az elefántok számára ínycsiklandó finomságnak számító kukoricaszárból és sárgarépából az ünnepelt nevét is kirakták.

A születése óta eltelt fél évben Asha sokat nőtt, 75 kg-osra becsült születési tömegét időközben megduplázta, sőt jelenleg nagyjából másfélszer annyit nyomhat, mint világra jövetelekor. Továbbra is nagyon játékos, de már lényegesen önállóbb, a kifutón belül már sokkal bátrabban eltávolodik az anyja mellől. Ashát és Angele-t egyébként az új, 2008-ban átadott Elefántcsarnok belső terében köszöntöttük fel. Amikor ugyanis a két állat nem a kifutón tartózkodik, újabban főleg ebben az istállóban helyezzük el őket. Mint ismeretes, korábban a régi, 1912-es Elefántház egyik belső tere szolgált a kicsi és az anyaállat istállójaként, mert az ellés idején és az első hónapokban az volt a legalkalmasabb férőhely. Most, hogy a kicsi ennyit fejlődött, célszerűbb elhelyezést nyújt a sokkal tágasabb és világosabb Elefántcsarnok.

Ugyanazon a napon, amikor a féléves Ashát köszöntöttük, egy újabb kisállat is a világra jött. Egy zsiráfborjúról van szó, amely voltaképpen az előző éjjel született meg, de a gondozók természetesen csak másnap reggel munkakezdéskor láthatták a saját szemükkel. A kicsi anyja, a tizenhét esztendős Santana már igen tapasztaltnak számít, több utódot is sikeresen felnevelt már. A jövevény – ahogyan a zsiráfoknál szokás – néhány órával a világra jövetele után már lábra is állt. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott. Jelenleg az anyaállattal együtt egy elkülönített istállóban, afféle szülőszobában tartózkodik, de egy betekintő üvegablakon keresztül már a nagyközönség is láthatja.

A nyakigláb apróság, aki ideje nagy részét főleg pihenéssel és az emlők keresésével tölti, 1868 óta már a huszonkilencedik zsiráfborjú a Fővárosi Állat- és Növénykert történetében. Az idei évben pedig a második, hiszen május 18-án egy másik nőstény már a világra hozott egy zsiráfborjút az Állatkertben. A budapesti zsiráftartás és szaporítás csaknem másfél évszázados története során egyébként összesen négy olyan esztendő volt, amikor egy naptári évben belül két zsiráfborjú is napvilágot látott. Egészen pontosan 1985-ben, 2002-ben, 2012-ben, illetve most, 2013-ban került sor ilyesmire. Annak, hogy az elmúlt években ilyen sok zsiráfborjúnak örülhettek az Állatkert barátai, egyebek mellett az is az oka, hogy az állatok jelenlegi férőhelye több tenyészállat elhelyezését teszi lehetővé. Jelenleg három felnőtt zsiráftehén (Santana, Ingrid, Sandra) él állatkertünkben, s mindegyiküknek volt már legalább egy utódja. A teljes zsiráfcsapat egyébként jelenleg hét állatból áll.