Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fióka a skarlát íbiszeknél 2015. november 11.

Gyermekáldás volt a Dél-Amerikában őshonos skarlát íbiszeknél. Az október elején született fióka mostanra már repülni is tud, de a felnőtt madarakra jellemző harsány skarlátvörös színnek ebben a korban még nyoma sincs rajta.

Elérte a negyvennapos kort az október elején kikelt skarlát íbisz fióka, így a cseperedő apróságot már a nagyközönség is könnyűszerrel megfigyelheti. Az első hetekben ez csak a különösen szemfüles látogatóinknak sikerülhetett, hiszen a jövevény akkor még sokkal kisebb volt, és folyamatosan a fészek rejtekében tartózkodott. Így esetleg a róla felváltva gondoskodó szülőpár viselkedése lehetett nyomravezető. Mostanra a fióka már sokat nőtt, s valószínűbb, hogy valamelyik ágon figyelhetjük meg, sőt, most már akár repülni is láthatjuk. Csupán az lehet megtévesztő, hogy még ebben a korban is alig hasonlít a kifejlett madarakra. A skarlát íbiszeket ugyanis látványos és erőteljes skarlátvörös szín jellemzi, a fiatalok azonban inkább feketés színűek. A mi fiókánkon sincs még nyoma a felnőttekre jellemző pompázatos színű tollazatnak.

A skarlát íbiszek őshazája Dél-Amerika. Kolóniában, csoportosan fészkelnek, s a tojásból 19-23 napos kotlási idő után kel ki a fióka. Az utódok másfél hónaposan már elég jól repülnek, tizenegy hét elteltével pedig már teljesen önállóak. A skarlát íbiszek a természetben átlagosan 16 évig élnek, állatkerti körülmények között ennél néhány évvel tovább. A legidősebb ismert állatkerti egyed 31 éves korában pusztult el.

Állatkertünkben jelenleg kilenc skarlát íbisz él. A történelmi okok miatt Fácánháznak nevezett, de ma már inkább vízparti madaraknak otthont adó bemutatóhelyünkön láthatja őket a közönség.