Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hella utazása 2014. október 28.

Hella, az Állatkertünkben 1996 óta élő idős elefánttehén kedden a Marosvásárhelyi Állatkertbe utazott. De vajon mi tette ezt szükségessé? S egyáltalán, hogyan oldják meg egy ilyen termetes állat szállítását? Cikkünkben minden kérdésre választ kap.

HellaHella, Állatkertünk legidősebb elefántja 1996. október 22-én érkezett Budapestre. Bár születési dátuma egészen pontosan nem ismert, az 1967-es évben láthatta meg a napvilágot, így az állat most 47 esztendős. Ha nem is matuzsálemi kor ez, Hella mindenképpen idős állatnak számít. S igen tapasztaltnak is. Fiatal korában cirkuszi elefántként kereste a kenyerét a belga Circus Ronaldo társulatának tagjaként. 1978-ban egy svédországi állatkert lakója lett, két évvel később pedig Hollandiába, az Emmeni Állatkertbe került. Itt 16 évig élt, majd ezután lett a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója.

Hella elszállítása Állatkertünk elefánt programjával függ össze. Ehhez persze tudni kell, hogy bár Budapesten több mint száz éve megszakítás nélkül foglalkozunk elefántokkal, 1961 és 2013 között, vagyis több mint ötven éven át nem volt elefánt szaporulat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Elefánt programunk azt a célt tűzte ki, hogy újra szaporodó elefánt közösség éljen nálunk. Az ezzel kapcsolatos munka a 2008-ban átadott új elefántcsarnok felépítésével kezdődött, majd 2009-ben és 2010-ben Assam és Angele, a két fiatal tenyészállat beszerzésével folytatódott. Erőfeszítéseinket siker koronázta, hiszen 2013 februárjában – fél évszázad után először – ismét sikerült az elefántokat szaporítani. Az elefánt program azonban ezzel még nem ért véget. A felcseperedő Asha hosszú távon is Budapesten marad, és természetesen azt szeretnénk, ha a jövőben bizonyos rendszerességgel újabb elefántborjak is születnének Állatkertünkben. Ehhez azonban a teljes elefánt komplexumot a tenyészpár, illetve a cseperedő kicsi rendelkezésére kell bocsátani. Vagyis Hella elutazása a záloga annak, hogy Asha itt maradhasson, illetve, hogy az elkövetkező években újra lehessen majd szaporítani az elefántokat.

Hellának, aki természetesen nagyon a szívükhöz nőtt, különös gondossággal igyekeztünk helyet keresni, természetesen együttműködve az EAZA által fenntartott európai elefánt tenyészprogrammal (amelynek szintén az az érdeke, hogy Budapesten egy szaporodó elefánt közösség éljen). A választás a Marosvásárhelyi Állatkertre esett. A Székelyföld fővárosának állatkertje – a miénkhez hasonlóan – az EAZA tagja, néhány éve átadott elefántházuk pedig éppúgy megfelel a szigorú európai előírásoknak, mint a budapesti elefánt komplexum. Hella számára tehát Marosvásárhelyen is biztosítani tudják azokat a tartási, gondozási, elhelyezési körülményeket, amelyeket nálunk megszokott. Ráadásul a választás azért is szerencsés, mert Erdélybe, a Székelyföldre, illetve annak központjába Magyarországról is sokan utaznak turisztikai, vagy más céllal, így aki Budapesten szívesen látogatta Hellát, egy erdélyi kirándulás keretében ezután is felkeresheti.

Az elefántszállítás persze nem egyszerű feladat. Egyrészt azért, mert igen súlyos állatról van szó: Hella történetesen 3500 kg volt a legutóbbi méréskor. Másrészt, mert ennek a termetes állatnak út közben is megfelelő, egyúttal biztonságos körülményeket kell biztosítani. Harmadrészt pedig azért, mert nem olyan egyszerű az állatot sem megkérni arra, hogy legyen kedves befáradni a szállítóládába.

A szállítás időpontja még ki sem volt tűzve, a gondozók már elkezdték a tréninget azzal a céllal, hogy ha eljön az idő, a beládázás minél gördülékenyebben menjen végbe. Szerencsére Hella nagyon okos, tapasztalt állat, aki igen jó kapcsolatban van gondozóival, tehát elefánt mértékkel mérve meglehetősen együttműködő jószágnak mondható.

A szállítás lebonyolítására egy kifejezetten ezzel foglalkozó céget, a Holland EKIPA csapatát bíztuk meg. Elefántot ugyanis nem lehet szokásos járművel szállítani, ehhez speciális célgépre van szükség. Ilyet azonban az egyes állatkertek nemigen tartanak fenn, hiszen akár több év is eltelhet két elefántszállítás között, s addig a jármű csak kihasználatlanul állna. Sokkal gazdaságosabb megoldás, hogy az európai állatkertek speciális állatszállítási feladatait néhány ezzel foglalkozó vállalkozás látja el. Az elefántszállításoknál az említett holland cég vált be leginkább, Európa legtöbb állatkertje velük intézi az ilyen fuvarokat. Az általuk kialakított speciális elefántszállító jármű egy különlegesen kiképzett, 13,2 méter hosszú, 2,55 méter széles és 4 méter magas, háromtengelyes félpótocsiból, illetve a hozzá tartozó nyerges vontatóból áll. A félpótkocsi önálló állatszállító konténereket hordoz, így azon egyszerre több elefánt is szállítható, s ha a járművel nem lehet közvetlenül odaállni az állatházhoz, mód van arra, hogy a konténert daruval mozgassák.

Kedden délelőtt azzal kezdődött a munka, hogy egy méretes daruval az egyik konténert az Elefántház ajtajához emelték. Ezt követően Hellát kellett rávenni arra, hogy az istállóból átsétáljon a konténerbe. Ez – hála a tréningnek és a gondozók tapasztalatának – viszonylag hamar sikerült is. Utána drótköteles vonatással csúszótalpakon húzták odébb a konténert, hogy a daru számára megfelelő helyre vigyék. A következő lépes maga a daruzás volt, melynek során az üresen is több tonnás ládát – benne a 3,5 tonnás Hellával – a félpótkocsi megfelelő helyére emelték be. Ezzel minden készen állt az indulásra, így a jármű – benne Hellával – meg is indult az országhatár, majd a Királyhágó felé, hogy a Székelyföld szívébe szállítsa termetes utasát.