Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így sikerült megmenteni Samut, a kiselefántot! 2023. március 13.

Januárban egy ország követte lélegzet-visszafojtva azt a küzdelmet, amit állatorvosaink és elefántgondozóink folytattak Samu életéért. Most egy kisfilmen mutatjuk be, hogyan sikerült legyőzni a kiselefánt szervezetét megtámadó kórt.

Az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés a vadonban és az állatkertekben is komoly veszélyt jelent az ázsiai elefántokra. Elefántjaink közül ketten, az ötéves Arun és a csaknem kétéves Samu tartoznak a veszélyeztetett, egy és kilenc év közötti korosztályba, ezért náluk heti rendszerességgel végzünk szűrővizsgálatokat, éppen azzal a céllal, hogy a betegség kialakulását a lehető leghamarabb észleljük, még azelőtt, hogy a szemmel is jól látható klinikai tünetek megjelennének.

A január 9-i, hétfői szűrővizsgálat eredményei Samu esetében azt mutatták, hogy nála megjelent ez a rettegett betegség. Ezért munkatársaink haladéktalanul elkezdték a kiselefánt intenzív kezelését, ami a szájon át adható vírusellenes készítmények mellett transzfúzióból, éspedig vér- és vérplazma-átömlesztésből állt elsősorban.
Samu kezelése közben munkatársaink felvételeket is készítettek, elsősorban azért, hogy dokumentáljuk a folyamatot. Ezek közül néhányat az Állatkerti Alapítvány által összeállított kisfilmben is bemutatunk. Közben pedig dr. Sós Endre vezető állatorvos, Állatkertünk természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója mesél arról, hogyan is sikerült Samu életét megmenteni.

Ma már azt mondhatjuk, hogy Samu teljesen felgyógyult a betegségből: minden vizsgálati eredmény ezt mutatja, és a gondozók a tréningek során is úgy tudnak együtt dolgozni vele, mint a betegség előtt. A sikerhez persze számos dolog kellett. Sok múlott a betegség korai felismerésén (ami a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhető), és azon az emberfeletti munkán, amit az állatkerti csapat végzett Samu kezelése során. Hadd említsük munkatársainkat név szerint is! Egyrészt a kisfilmben is megszólaló dr. Sós Endre vezette állategészségügyi csapatot, melynek tagjai Burzuk László, dr. Hoitsy Márton, dr. Sós-Koroknay Viktória és Verőczey Tamás, valamint a Vidákovits István vezette elefántházi csapatot, melynek tagjai Csákvári Máté, Halvax Károly, Ilycsin László, Kálnoki Tamás, Lutz Szebasztián és Riczek Dániel. Ők voltak azok, akik a kiselefánt kezelésével kapcsolatos közvetlen munkákat végezték, természetesen sok más állatkerti dolgozó, több más szakág képviselőjének segítsége, szakmai támogatása mellett. A sikerhez tehát igazi csapatmunka is kellett.

És ehhez még hozzátehetjük azt is, hogy munkatársainknak nagyon sokat jelentett az a rengeteg bíztatás, amit ebben az időszakban nap mint nap kaptunk, szóban és írásban egyaránt. Így köszönetünket fejezzük ki azoknak is, akik szurkoltak, és lélekben velünk voltak ebben a nehéz időszakban!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.