Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kifutójával ismerkedik Banu, az új leopárdhölgy 2021. január 15.

Állatkertünkben 2003 óta foglalkozunk a veszélyeztetett perzsa leopárdokkal. Most épp egy új tenyészpárt szeretnénk összehozni: Akhum, a hím mellé most érkezett egy fiatal nőstény, Banu személyében. Az új leopárdot most kisfilmen is megmutatjuk.

Ha nyitva lenne az Állatkert, látogatóink nap mint nap szemtanúi lehetnének, hogyan ismerkedik kifutójával Banu, a december elején érkezett új perzsa leopárd. De mivel a világjárvány miatt átmenetileg zárva kell tartanunk, úgy gondoltuk, kisfilmen mutatjuk meg az újonnan érkezett leopárdhölgyet.

Azon senki ne csodálkozzon, hogy az állatok kint vannak a havas kifutóban, hiszen a napokban lehullott hó nem akadály ezeknek az állatoknak! Elterjedési területük ugyanis magában foglalja a Kaukázus vidékét, valamint az Alborz és a Zagrosz hegyeit is, vagyis a hó a természetben sem ismeretlen a számukra. A leopárdok, vagy más néven párducok számos alfaja közül azét nő épp a perzsa leopárd a legtermetesebbre, hogy könnyebben védekezhessen a hideg ellen.

A veszélyeztetett perzsa leopárdokkal 2003 óta foglalkozunk. Első tenyészpárunk, a csehországi születésű Čezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született: Asszír 2005 júniusában, Bella, Bara és Bahar 2007 júniusában, Csiú és Csenge 2008 szeptemberében, Dante pedig 2013 júniusában. A kölykök persze azóta már felcseperedtek és más állatkertbe kerültek, majd később a már idős tenyészpár is elpusztult. Így mostanában egy új tenyészpárt szeretnénk összehozni, hogy folytathassuk a perzsa leopárdok természetvédelmi célú szaporítását, és persze azért is, hogy látogatóink újra leopárdkölykökben gyönyörködhessenek.

A szaporítás folytatása érdekében már 2018-ban beszereztünk egy új hímet az akkor alig több mint kétéves Akhum személyében. Akkor még élt az idős nőstény, Čezi, így a jelentős korkülönbség ellenére érdemes volt megpróbálni összeszoktatni a két állatot. Kölykük azonban végül nem született, sőt az idős nőstény nem sokkal később el is pusztult. A még mindig elég fiatal Akhum mellé tehát egy korban hozzáillő nőstényt igyekeztünk keresni. Így esett a választás Banura, aki 2017 augusztus 8-án született a Jászberényi Állatkertben. A Banu (más átírással Banou vagy Banoo) egyébként perzsa női név, jelentése pedig: „hölgy". Az állat érdekessége, hogy bár Jászberényben született, a régi budapesti vérvonalat képviseli, hiszen anyukája, Csiú nálunk született, vagyis Banu a mi eredeti tenyészpárunk, Nadir és Čezi unokája.

A terv most az, hogy ha Banu kellőképpen hozzászokott új otthonához, megkezdjük az összeszoktatását Akhummal, a jövendőbelijének kiszemelt hím leopárddal.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.