Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm indiai oroszlánjainkról 2023. november 23.

Állatkertünk oroszlánjairól tudnivaló, hogy mindannyian a ritka ázsiai oroszlán alfajhoz tartoznak. Legújabb kisfilmünkben a már 13 éve nálunk lakó Basilt, a tavaly érkezett Khariát, valamint a most ősszel Budapestre került Ginnit is bemutatjuk.

Legújabb kisfilmünkben dr. Sós Endre, Állatkertünk természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója mutatja be a budapesti oroszláncsapat tagjait.

Az oroszlánokat a legtöbben afrikai állatként ismerik, pedig ennek az állatfajnak az elterjedési területe Afrikán kívül egykor magába foglalta a Közel-Keletet, illetve Nyugat- és Dél-Ázsiát, sőt még Európában is őshonosnak számított. Az ógörög eposzokban nem véletlenül tűnik fel újra és újra az oroszlán, hiszen egykor a Balkán-félszigeten is éltek oroszlánok, s a homéroszi időkben még lehetett belőlük néhány. Sőt, az írott történelem kezdete előtt a Kárpát-medencében is éltek oroszlánok.

Az ember terjeszkedése azonban egyre zsugorította az oroszlánok élőhelyeit, így ma már Afrikán kívül csak egy helyen, Indiában élnek vadon oroszlánok, éspedig a Gudzsarát államban található Gir erdő védett területén. Az oroszlánnak ugyanez az alfaja élt egykor Perzsiában is, ezért lett a tudományos neve Panthera leo persica. Magyarul az ázsiai, esetleg perzsa oroszlán név mellett indiai, illetve gudzsaráti oroszlánnak is nevezik, utalva egyetlen, mind a mai napig fennmaradt élőhelyére.

A mi Állatkertünkben régebben elsősorban az oroszlán afrikai alfajaival foglalkoztunk, 2010 óta vannak indiai oroszlánjaink. Azóta hét kisoroszlán született és cseperedett fel nálunk sikeresen, hozzájárulva ezzel a ritka indiai oroszlánok természetvédelmi célú állatkerti tenyészprogramjához. Basil, a Helsinki Állatkertben született, és 2010-ben hozzánk került hím állat eddig hét kölyke született a korábban nálunk élt nőstényektől. Bízunk abban, hogy ez a budapesti oroszláncsapat nemrég érkezett tagjaival is sikerül majd.