Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Kölyök a jávai languroknál 2015. augusztus 27.

Amióta 2007-ben belefogtunk a jávai langurok tartásába, évről évre megörvendeztetnek minket legalább egy utóddal. Az első kölyök 2008 augusztusában látta meg a napvilágot, a legutóbbi pedig alig két hónapja, július 5-én.

Noha a legifjabb langurkölyök még július 5-én született, világra jöveteléről eddig nem volt alkalmunk beszámolni. Annál is inkább, mert az első hetekben nem lehetett garantálni, hogy mindenki a saját szemével is láthatja. Mostanra viszont a kicsi már elég jól látszik, így érdemes felkeresni ezeket az állatokat is.

A délkelet-ázsiai élővilágot bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházunkbnan látható jávai langurok (Trachypithecus auratus) a cerkóffélék, ezen belül a karcsúmajmok közé tartoznak. Őshazájuk – ahogy azt nevük és bemutatási helyük is sejteti, Délkelet-Ázsia, ám elterjedési területük nemcsak Jávát, hanem Indonézia néhány további szigetét (Bali, Lombok) is magába foglalja. Erdőlakó, nappal aktív faj, amely élőhelyének átalakulása miatt sajnos ritkulóban van. Éppen ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősíti fajt annak természetvédelmi helyzete alapján.

Budapesten 2007 óta foglalkozunk jávai langurokkal, az első tenyészállatok ugyanis akkor érkeztek Hollandiából. Azóta rendszeresen, minden esztendőben megörvendeztetnek bennünket legalább egy kölyökkel, így a langur szaporulat rendszeresnek mondható. Az idei évben történetesen július 5-én volt náluk gyermekáldás, ezúttal Negro nevű nőstényünk hozott világra egy kölyköt. A kicsi valószínűleg fiú, bár kétséget kizáróan még nem sikerült a nemét kifigyelni.

A jávai languroknál kétféle színváltozat fordul elő: vannak fekete, és vannak vöröses-narancsszín szőrzetű állatok is. Negro, az anyaállat, amint a nevéből is lehet sejteni, a fekete változatot képviseli, a kölyök viszont – az apjához hasonlóan – narancsvörös színű.