Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Közeleg Asha születésnapja 2014. február 10.

Ezen a héten, egészen pontosan pénteken ünnepeljük Asha első születésnapját. Így a napokban híreink is elsősorban a kiselefánttal foglalkoznak majd. Arról, hogy milyen programokkal és kedvezményekkel várjuk a közönséget a jeles napon és az azt követő hétvégén, már korábban beszámoltunk. Most azt idézzük fel, milyen előkészületekre volt szükség ahhoz, hogy Asha egyáltalán megszülethessen.

Assam Állatkertünkben az 1870-es évek óta tartanak elefántokat. Az első budapesti ormányos egy Ali nevű afrikai elefánt volt, a XX. század elejétől kezdve azonban kizárólag ázsiai elefántok képviselték ezt az állatcsoportot a városligeti intézményben. Az első hazai kiselefánt 1930-ban született, ám sajnos sem ez, sem a következő, 1932-es ellés nem volt sikeres. Az 1941-es kiselefánt már rendben felcseperedett, de a háború miatt sajnos nem érhetett meg magas életkort. A háborús évek után először 1956-ban született elefánt Budapesten. Mivel az Állatkert ebben az évben ünnepelte kilencven éves jubileumát, a kicsi a Jubile nevet kapta. Felnövekedve cirkuszi elefántként komoly karriert futott be, utoljára a Richter-féle Magyar Nemzeti Cirkusz sztárja volt. A következő elefántborjú 1961. május 10-én látott napvilágot. Ő volt Quinba, aki 1965-ben a Hollandiába, a Tilburgi Állatkertbe került, majd néhány hónap múlva továbbszállították Arnhem város állatkertjébe (a két állatkert azonos család tulajdonában volt). 1998 márciusától egy franciaországi állatkertben élt, és végül 2005. június 12-én, 44 éves korában pusztult el.

Assamot daruval emelték be az Elefántház kifutójára1961-től tavalyig nem születtek további elefántok Budapesten. Ennek kezdetben az volt az oka, hogy többnyire nem voltak megfelelő tenyészállatok. Később pedig az is problémát jelentett, hogy az elefánttartó létesítmények műszaki és erkölcsi szempontból is elavultak. Először tehát ezeket kellett korszerűsíteni, bővíteni. A régi, 1912-ben épült Elefántház felújítása 1999-ben fejeződött be, és nemcsak az épület eredeti műemléki szépségét állították helyre, hanem az állatok férőhelyét is korszerűsítették, és jelentősen ki is bővítették. 2008-ban pedig elkészült a Szavanna komplexumhoz kapcsolódó új elefántcsarnok is.

A következő lépés a megfelelő tenyészállatok beszerzése volt, hiszen a 2000-es évek nagy részében két idős nőstény elefánt élt Budapesten. Az új tenyészállatok közül az Assam nevű hím 2009 októberében érkezett meg a belgiumi Ieper (Ypres) állatkertjéből, bár eredetileg a Chesteri Állatkertben született 2000. október 7-én. A nőstény, a most 12 éves Angele 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból. Szerencsére a két állat összeszoktatása is remekül sikerült, így a párzás után már csak az elefántokra jellemző igen hosszú, akár 22 hónapos vemhességi időt kellett kivárni ahhoz, hogy a várva-várt kiselefánt végre megszülethessen.