Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kritikusan veszélyeztetett nyolclábú 2024. március 14.

A Deserta Grande szigeti farkaspók csupán egy aprócska, vulkanikus szigeten fordul elő, és sajnos kritikusan veszélyeztetett fajnak számít. Állatkertünk azonban nemcsak bemutatja, hanem eredményesen szaporítja is ezt a ritka nyolclábút.

Már több mint egy évszázada fontos küldetése Állatkertünknek, hogy az élővilág sokféleségének, a biodiverzitásnak minél szélesebb keresztmetszetét mutassuk be a nagyközönségnek. Ezért aztán nálunk olyan állatcsoportok képviselői is megtalálhatók, amelyekkel a legtöbb állatkert csak alig, vagy egyáltalán nem foglalkozik. Többek között számos pókfajt is bemutatunk, köztük olyan ritkaságokat is, mint a Deserta Grande szigeti farkaspók.

Ez a faj a természetben csupán egy helyen, a Madeira-szigetek egyikén, az aprócska, vulkanikus Deserta Grande szigeten él. A sziget maga 10 négyzetkilométeres, vagyis kisebb, mint a Tihanyi-félsziget, és még ezen a szigeten belül is csak egyetlen, 2,8 km hosszú, 180-400 méter széles, 83 hektáros völgyben (Vale da Castanheira) találni ilyen pókokat. Vadonbeli állománya csak pár ezer egyedre tehető, ezért aztán a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel.
Természetvédelmi célú állatkerti szaporítása 2016-ban kezdődött, mi 2022-ben kezdtünk el foglalkozni ezzel az állatfajjal.

Egyik célunk kezdettől fogva az volt, hogy ezt a ritka és különleges fajt is megismertessük a közönséggel, bemutatva egyúttal azt is, hogy a kihalástól veszélyeztetett fajok közül nemcsak a gorillák, vörös pandák vagy a perzsa leopárdok védelem fontos, hanem olyan állatoké is, amelyek esetleg nem annyira közismertek vagy közkedveltek.

Amellett, hogy bemutatjuk a fajt, a természetvédelmi célú szaporítás is szerepelt a célkitűzéseink között. Ezt a törekvésünket azóta két alkalommal is siker koronázta, így eddig már mintegy százhúsz Deserta Grande szigeti farkaspók jött világra Állatkertünkben.

A kicsiket jelenleg még nem, de a termetes anyaállatot most is láthatja a közönség, éspedig a Varázshegy emeletén, ahol a faj természetes élőhelyét idéző terráriumot alakítottunk ki a számára.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.