Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kubai sziklaleguán a Mérgesházban 2023. december 10.

A közelmúltban költözött a Mérgesház földszintjére egy kubai orrszarvúleguán. Férőhelyén több napozóhelyet is kialakítottunk neki, amelyeket nagy örömmel használ. Ez a hüllőfaj a természetben sajnos már ritkulóban van.

A téli időszakban is érdemes Állatkertünkbe látogatni. Először is, mert az év minden napján, így a téli hónapokban is nyitva vagyunk, másodszor pedig azért, mert ilyenkor is bőven van látnivaló. Még attól sem kell megijedni, ha estleg az időjárás nem a legkedvezőbb, hiszen sok beltéri, fedett, fűtött bemutatóhelyünk van.

Ezek egyike 2009-ben megnyílt Mérgesház, amely természetesen az itt bemutatott mérgeskígyókról és más mérges élőlényekről kapta a nevét. Ám nemcsak méreggel rendelkező állatok láthatók itt, hanem olyanok is, amelyeknek egyáltalán nincs mérgük. Többek között aldabrai óriásteknősöket, tigrispitonok és cebui disznók is laknak itt, az egyik belső férőhelyre pedig nemrégiben egy kubai sziklaleguán költözött.

Kubai orrszarvúleguán néven is ismert állatfaj - amint arra a neve is utal – Kuba szigetén, illetve a környező kisebb szigeteken őshonos. Megtalálható például a Kajmán-szigeteken is, az ember által betelepített fajként pedig Puerto Ricóban is előfordul. Elsősorban növényekkel táplálkozik, de néha azért állati eredetű táplálék is szerepel az étlapján. A dögevés sem idegen tőle, sőt már kannibalizmust is megfigyeltek ennél az állatfajnál, bár ilyesmire alighanem csak rendkívüli körülmények között kerül sor.

Érdekesség, hogy a kubai orrszarvúleguánok vastagbelében jelentős mennyiségű fonálféreg tanyázik, ez azonban mégsem nevezhető kóros állapotnak, mert a szóban forgó fonálférgek úgy tűnik, nem élősködők, hanem a gazdaszervezet számára is előnyös szimbiózisban élnek, ugyanis segítenek a növényi táplálék cellulóztartalmának megemésztésében. A kérődzők ugyanezt a bendőjükben található mikróbák segítségével végzik.

Mivel a kubai sziklaleguán természetes élőhelyén ritkulóban van, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) sebezhetőnek minősített a faj helyzetét.

A Mérgesházban a földszinten alakítottunk ki egy tágas férőhelyet az egyik kubai orrszarvúleguánunknak, méghozzá úgy, hogy több infralámpás napozóhely közül is választhat. Általában a kisebbik betekintőablaknál lévő, illetve a mászófa fölé függesztett lámpa alatt szeret sütkérezni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.