Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Levadászta a dobozokat az oroszlán 2013. szeptember 12.

Környezetgazdagítási céllal három kartondobozt kaptak az indiai oroszlánok. Ezek közül kettőt Basil, a hím oroszlán azonnal „megölt”, a harmadikat némi habozás után pusztította el. A csapat többi tagját addig oda sem engedte a gyanús tárgyakhoz, amíg valamennyit „harcképtelenné” nem tette.

Szerdán kora délután szokatlan látvány fogadta az India-ház belső teréből a kifutóba kisétáló oroszlánokat. A gondozók ugyanis három kartondobozt készítettek be az állatok férőhelyére. Mivel a nagymacskák viszonylag ritkán találkoznak ilyen dobozokkal, a szokatlan berendezési tárgyak heves reakciókat váltottak ki belőlük. Basil, a hím állat a három kartondoboz közül kettőt azonnal „levadászott" és megtaposott, a harmadikat pedig némi idő elteltével pusztította el.

Nagyjából erre a reakcióra számítottak az állatkerti szakemberek is, hiszen ilyen helyzetben az oroszlánoknál az a normális, hogy a csapatra fenyegetést jelentő betolakodóktól a hím védi meg a többi állatot. Sokak számára persze furcsa lehet, hogy egy termetes, karmokkal és fogakkal alaposan felfegyverzett nagymacska veszélyforrásnak tekint pár kartondobozt, de ez csak azért van így, mert amíg mi tudjuk, mi fán terem egy ilyen doboz, az oroszlánok számára rejtélyes, ismeretlen objektum. Ha pedig valami ismeretlen, az akár veszélyes is lehet, úgyhogy a falka védelme érdekében azt azonnal ártalmatlanná kell tenni. Basil persze elég okos állat, úgyhogy miután két kartondobozzal végzett, nyilván látta, hogy nincs komoly veszély, és a harmadik dobozt már csak valamivel később, a rend kedvéért tette „harcképtelenné". A felfokozott hangulatban még kerekedett némi pofozkodás a három felnőtt között, hiszen az oroszlánok ebédjének egy részét is a dobozokban helyezték el, de aztán a felnőttek, és a hét oroszlánkölyök is hozzáfogott az ebéd elfogyasztásához. A kíváncsi kölykök természetesen a dobozokat is meg akarták nézni, de Basil őket és a nőstényeket is csak akkor engedte oda, amikor már úgy vélte, minden lehetséges veszélyt megszüntetett.

Annak, hogy az oroszlánokat ilyen próbatételek elé állítjuk, természetesen megvan a maga oka. Az állatkertekben ugyanis nemcsak az állatok elhelyezéséről, takarmányozásáról és más effélékről kell gondoskodni, hanem – ahol csak lehet – a környezetgazdagításról is. Az állatkerti szakemberek már régóta tudják, hogy az állatokra leselkedő legfőbb veszély az unalom. A természetben ugyanis minden állat kemény küzdelmet folytat a túlélésért, táplálékot, vizet, búvóhelyet kell találniuk, gondoskodniuk kell a biztonságukról és sok más szükségletükről, ami lényegében minden idejüket leköti. Az állatkertekben viszont, ahol mindezt készen megkapják, sok felesleges szabadidejük marad. Ha ezt nem sikerül megfelelő elfoglaltságokkal kitölteni, akkor unatkozni kezdenek, ami semmi esetre sem jó dolog. A környezetgazdagításnak éppen az a lényege, hogy programot adjon az állatok számára, akár olyan formában is, hogy a kifutójukban időnként veszélytelen, de a viselkedésüket stimuláló meglepetéseket helyeznek el.
Ráadásul a mostani dobozos műveletnek külön aktualitása is volt. Az Állatkert ugyanis épp e hét végén rendezi meg a Vidám doboznapok elnevezésű programot az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesüléssel (IKSZ) karöltve. A program keretében szeptember 14-én és 15-én, azaz szombaton és vasárnap mindazok a 14 éven aluli gyermekek, akik fejenként legalább tíz italos karton dobozt (tejes vagy gyümölcsleves) gyűjtenek össze és visz el a főbejáratánál felállításra kerülő ideiglenes átvevőhelyre, a szokásos gyermekjegy árának harmadába kerülő, azaz 600 Ft-os kedvezményes jeggyel látogathatják meg az Állatkertet. Az IKSZ és az Állatkert ezzel az akcióval szeretne kedvet csinálni a szelektív hulladékgyűjtéshez, hiszen sok dolog, amit az emberek egyszerűen csak szemétnek tekintenek, újrahasznosítható. Az italos kartonokból is lehet újrapapírt készíteni, amely akár nagyobb kartondobozok, papír tojástartók, egészségügyi papírok, vagy éppen füzetek alapanyagául szolgálhat. A Vidám doboznapokról itt olvashat további részleteket.