Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ölelkező kengurupár 2015. február 13.

Szent Bálint a szerelmesek védőszentjének számít, Bálint napját így – főként az angolszász szokásokat átvéve – a szerelmesek napjaként tartják számon. A jeles nap alkalmából mi egy ölelkező kengurupárral kívánunk sok boldogságot a szerelmespároknak.

Bálint napja Magyarországon hagyományosan jeles napnak számít. A népi időjóslás szerint például ha hideg, de száraz idő van február 14-én, akkor abban az évben jó termés ígérkezik. A naphoz kötődő hagyományok jó része azzal van összefüggésben, hogy magát Szent Bálintot a szerelmesek, illetve az epilepsziában szenvedők védőszentjeként tartják számon, illetve, hogy a népi megfigyelések szerint sok európai országban ebben az időszakban érkeznek meg a legelső melegebb éghajlaton telelő vándormadarak. A fentieknek tudható be, hogy február 14-e egyúttal az Epilepszia Világnapja is, illetve, hogy számos európai országban, például Angliában vagy Magyarországon a madarakhoz kötődő hagyományok is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Hazánk egyes vidékein évszázadokkal ezelőtt szokás volt, hogy Bálint napján eleséget helyeztek ki a madaraknak, s úgy tartották, a verebek és sok más madár is ezen a napon választ párt magának.

Manapság a legtöbb ember a február 14-éhez kapcsolódó angolszász eredetű hagyományokat, illetve ezen belül is az Egyesült Államokban kialakult szokásokat ismeri, hiszen ezek részint a második világháborúban harcoló amerikai katonák jóvoltából, részint a populáris kultúrán keresztül mára az egész világon elterjedtek. Olyannyira, hogy ma már nálunk is gyakrabban hallani a Valentin-nap elnevezést.

Bálint napja alkalmából az Állatkert kedvezményes páros jeggyel kedveskedik szerelmespároknak, amelynek lényege, hogy február 14-én, sőt még február 15-én is kettő helyett egy jegyet kell csak megváltaniuk, ha Állatkertbe szeretnének jönni. Ugyanezen a két napon a 14 éven aluli gyermekeknek is díjmentes a belépés.

A fentieken túl honlapunk olvasóit az itt közzétett ölelkező kenguruk képével szeretnénk Bálint-napi hangulatba hozni. A felvételen látható Derby-kenguruk valóban gyengéd érzelmekkel viseltetnek egymás iránt, sőt, hamarosan szerelmük gyümölcséről is be tudunk számolni.