Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Oroszlános hírek 2022. június 21.

Van jó és szomorú hírünk is. A jó az, hogy Shakira nevű nőstény oroszlánunktól sikerült petesejtet kinyerni a lombik oroszlán programhoz. A rossz hír, hogy Kankai-t, a másik nőstényt sajnos el kellett altatni kiterjedt, előrehaladott daganatos megbetegedése miatt.

Bizonyára sokan tudják, hogy Állatkertünkben az oroszlánokat a ritka és veszélyeztetett indiai oroszlánok képviselik. 2010 óta foglalkozunk velük, és tenyészállatainknak köszönhetően azóta 7 indiai oroszlán született és cseperedett fel Budapesten. A fiatalok persze azóta már más állatkertekbe költöztek.

Természetesen más módon is részt veszünk annak a tenyészprogramnak a munkájában, amelynek célja, hogy az állatkerti szaporítással hozzájáruljunk az indiai oroszlánok megmentéséhez. Hím oroszlánunk, Basil jelenleg a Prágai Állatkertben vendégeskedik, azzal a céllal, hogy az egyik ottani nősténnyel párosítsák össze. Az az állat egyenesen Indiából érkezett, és a tenyészprogram szempontjából kifejezetten kívánatos, hogy a mi hímünkkel közös utódaik szülessenek.

A másik fontos hír, hogy a múlt héten Shakira nevű nőstény oroszlánunkon állatorvosaink – együtt azzal a nemzetközi csapattal, amelyikkel korábban az orrszarvúak mesterséges termékenyítésén is dolgoztunk – különleges beavatkozást hajtottak végre. Az altatásban végzett műtét célja az volt, hogy Shakirától petesejtet nyerjünk ki ahhoz a „lombikbébi" programhoz, amelynek célja szintén a ritkulóban lévő indiai oroszlánok megmentése. A sikeres beavatkozásról képet is mutatunk.

Sajnos van egy szomorú hírünk is oroszlánjaink háza tájáról. A másik nőstény állat, Kankai állapota ugyanis e hét elejére annyira súlyossá vált, hogy állatorvosaink végül az elaltatása mellett döntöttek. Kankai áprilisban töltötte be tizennegyedik életévét, tehát fiatalnak már egyáltalán nem volt mondható, annál is inkább, mivel a természetben az oroszlánok általában 10-15 évig szoktak élni. Állatkertben persze ennél hosszabb, akár húsz évet meghaladó élettartam is elképzelhető, de az azért nem mondható mindennaposnak.

Állatorvosaink az elmúlt időszakban sokat küzdöttek a Kankai életéért, de végül a daganat annyira elhatalmasodott az állat szervezetén, hogy nem maradt más megoldás, csak az állat elaltatása. Kankai tizenkét éven át volt Állatkertünk lakója, s ez idő alatt nagyon megszerettük. De megszerette őt a közönség is, így nemcsak nekünk, hanem látogatóinak is nagyon fog hiányozni.