Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ősi kékvérűek a Varázshegy Őstengerében 2023. november 10.

A Varázshegy nemrégiben megújult bemutatóhelyén, az Őstengerben láthatók a tőrfarkú rákok, akik már a dinoszauruszok idejében is szinte ugyanígy néztek ki. Különleges képességük, hogy vérük „kocsonyává” válva védekezik a baktériumok ellen.

Az állatkerti Nagyszikla belsejében 2012-ben kialakított Varázshegy egyik bemutatóhelyét, az Őstengert nemrégiben újítottuk meg, felfrissítve az itt lévő kiállítást, illetve élő bemutatót, amely tulajdonképpen azt meséli el, hogy az élet bölcsője eredetileg a tenger, illetve a vizek voltak, s a törzsfejlődés során innen, a vízből kiindulva vette birtokba az élővilág a szárazföldi élőhelyeket.

A bemutatott fajok közül az egyik legérdekesebb az atlanti tőrfarkú rák (Limulus polyphemus). Maguk a tőrfarkú rákok igen ősi állatok, hiszen már a dinoszauruszok korából is fennmaradtak olyan ősmaradványok, amelyekből tudjuk, hogy az akkor élt tőrfarkúak szinte megszólalásig hasonlítottak a maiakhoz. A nálunk bemutatott faj az Atlanti-óceánban, annak is inkább a nyugati felében, Észak-Amerika partvidéke mentén fordul elő. Bár tengeri állat, életmódja bizonyos mértékig a szárazföldhöz is kötődik, mivel szaporodás, peterakás céljából a partra is kimerészkedik, általában a legnagyobb dagályok idején.

A tőrfarkúak egyik különlegessége a vérük, bár inkább vérnyiroknak kellene nevezni, hiszen ezeknek az állatoknak nyílt keringési rendszerük van, vagyis vérük nem a testet behálózó erekben kering, hanem a vérnyirok a sejtek között folyik. Ráadásul ez a vér nem vörös, hiszen hemoglobin helyett hemocianint tartalmaz, amely inkább színtelen, illetve kék színű, attól függően, hogy kapcsolódik-e hozzá oxigén.
Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ha a tőrfarkú vérébe valamilyen kórokozó baktérium kerül, a vér körülötte rögtön kocsonyás masszává változik, megakadályozva a baktérium szétterjedését a szervezeten belül.

A tőrfarkú rákot ez a képessége az orvostudomány számára is érdekessé teszi, és sajnos elég sokat be is fognak emiatt. A faj vadonbeli állománya ezért csökkenőben van, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) Vörös listáján ezért az atlanti tőrfarkú rák sebezhető fajként szerepel. A tőrfarkú rákok bemutatása azért is fontos, mert Állatkertünk elkötelezett az óceánokkal, illetve ezen belül a tengeri élővilággal kapcsolatos ismeretterjesztés iránt. Ezért is csatlakoztunk az ENSZ által meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz.