Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Puszi anyától, puszi apától 2020. szeptember 17.

A pingvineknél a „csőrözés” legtöbbször a szeretet jele. Nemcsak pároknál láthatjuk, hanem a szülők is „puszit” adnak fiókájuknak, akkor is, ha a gyerek már akkora, hogy ránézésre alig lehet megkülönböztetni felnőttektől.

Az Állatkertünkben látható 152 madárfaj közül látogatóink körében vitathatatlanul a pápaszemes pingvinek vezetik a népszerűségi listát. Mókás megjelenésükön túl ehhez talán az is hozzájárul, hogy igazi közösségben élő állatok, életükben komoly szerep jut a párkapcsolatnak, a családnak és a csapaton belüli társas viszonyoknak is.

Bár az állatok megfigyelése során gyakran tévútra visz az a kísértés, hogy a látottakat az emberek közötti szokásoknak feleltessük meg, a „pingvinpuszi" esetében talán mégsem helytelen az emberi párhuzamok felvetése. A „csőrözés" persze nem feltétlenül barátságos dolog, az egymással perlekedő pingvinek is a csőrükkel esnek egymásnak. De azért általában jól látszik, hogy indulatból, vagy szeretetből ér-e össze a csőrük. A „pingvinpuszi" nemcsak a párok között figyelhető meg, hanem például a szülők és utódaik között is. A mellékelt képeken a Csendeske nevű kétéves fiatal állat kap „puszit" anyukájától és apukájától is.

A pingvinek tartása Állatkertünkben több mint százéves múltra tekint vissza, és a jelenleg látható pápaszemes pingvinekkel is már több mint három évtizede foglalkozunk. 1994 óta rendszeresen szaporodnak is: az elmúlt 26 év során összesen 41 pingvinfióka kelt ki nálunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.