Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rózsa és Sándor nagykanállal eszik az életet 2023. március 17.

A rózsás kanalasgém a Magyarországon is honos fehér színű kanalasgém újvilági rokona. Meglehetősen öreg tojónkat Rózsának hívják a színe miatt, a mellé tavaly érkezett hím pedig a Sándor nevet kapta.

Az 1912-ben épült, műemléki oltalom alatt álló Fácánházat inkább csak történeti okok miatt hívjuk így, röpdéiben inkább gázlómadarakat és más, szintén érdekes fajokat mutatunk be. Közéjük tartozik a rózsás kanalasgém is.

Magyarországon is él kanalasgém, de az egy másik faj, fehér tollruhával. A rózsás kanalasgém (Platalea ajaja) viszont az Újvilág lakója, elterjedési területe az USA déli államaitól Kubán át egészen Argentínáig és Chile partvidékéig tart. A kanalasgémek a sekély vízben gázolva kutatnak táplálék után, nyitott csőrüket a vízbe mártva, jobbra-balra kaszálva. A csőr maga rendkívül érzékeny, így, ha a kinyitott csőr kávái közé valami táplálék, vízi rovar, puhatestű, kétéltű vagy apróbb hal kerül, automatikusan összezáródik. A kanálszerűen kiszélesedő csőr a zsákmány stabil megfogását segíti.

Két rózsás kanalasgémünk közül a tojó már meglehetősen koros, hamarosan betölti tizenhetedik életévét. Színe miatt Rózsának neveztük el. S ha már így hívják, a mellé tavaly érkezett fiatal hím állat a Sándor nevet kapta, felidézve ezzel a híres-hírhedt betyár emlékét, aki amolyan népballadai hősként vált ismertté, s akinek történetei Krúdy Gyulát és Móricz Zsigmondot is megihlették.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.