Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sokat nőttek a koronásdaru fiókák 2019. július 30.

Már csaknem egy hónaposak a szürkenyakú koronásdaru fiókák. Mami és Papi most arra tanítgatja őket, hogy mi ehető, és mi nem az. Ez a faj őshazájában veszélyeztetettnek számít, így állatkerti szaporításuk természetvédelmi szempontból is fontos.

Csaknem két héttel ezelőtt adtunk hírt a szürkenyakú koronásdaru fiókákról. A csibék július 2-án keltek ki a tojásból, vagyis nemsokára elérik az egyhónapos kort. Az elmúlt hetekben is sokat gyarapodtak és fejlődtek. A szülőpár, Mami és Papi, akik már két tucat fiókát felneveltek, a mostani három apróságnak is nagyszerűen viselik gondját. Ez a gondosság az élet minden területére kiterjed, a két karcsú lábú madár még a gondozókat is elzavarja, ha megítélésük szerint túl közel vannak a kicsikhez.

A fiókák persze nemigen tágítanak a szülők mellől, különösen nem táplálkozáskor. A kicsik ugyanis ilyenkor tanulják meg a felnőtteket figyelve, hogy mi ehető és mi nem, azaz mit érdemes felcsipegetni. Ezt látogatóink is megfigyelhetik, ha az úgynevezett Keselyűröpde felé járnak.

Ebben a röpdében nemcsak fakókeselyűket, hanem több más madárfajt is bemutatunk, többek között a koronásdarvakat is. Ugyanezen faj további egyedei a Szavanna kifutóban is megcsodálhatók: az ott látható koronásdarvak mindannyian Mami és Papi korábbi, időközben már felcseperedett utódai. Természetesen nem minden korábbi utód maradt Budapesten, sok közülük időközben más állatkertekbe, például a horvátországi Zágrábba, a németországi Erfurtba, a hollandiai Emmenbe, illetve a franciaországi Les Mathes állatkertjébe került. Így Mami és Papi leszármazottjai sok más európai állatkertben is jelen vannak, ami különösen fontos, hiszen a szürkenyakú koronásdaru veszélyeztetett fajnak számít, így sikeres állatkerti szaporításának természetvédelmi szempontból is nagy a jelentősége.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.