Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Teknős ügyek 2016. szeptember 5.

Több médium is beszámolt arról, hogy a Feneketlen-tó ékszerteknősei az állatkerti Nagy-tóba kerülnek át. Cikkünkből kiderül, hogy miért, és hogy miként működik együtt az Állatkert az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával.

A teknősöknek több mint háromszáz különböző faja ismeretes világszerte. Ezek közül Magyarországon a mocsári teknős számít őshonosnak. Sőt, nemcsak őshonos, hanem védett is, mint egyébként az összes többi hazai hüllő- és kétéltűfaj.

A mi őshonos mocsári teknőseink fennmaradását azonban az elmúlt időszakban más teknősök kezdték el fenyegetni. Ennek oka az ékszerteknősök behozatala. Ez a faj eredetileg az USA délkeleti államaiban őshonos, de már évtizedek óta népszerűnek számítanak Magyarországon, mint kedvtelésből tartott állatok. Addig nem is volt nagy gond, amíg a mocsári teknősök a hazai természetes élővizekben, az ékszerteknősök pedig az otthoni akva-terráriumokban éltek. Egy idő után azonban tömegessé vált a teknőstartók körében az a meggondolatlanság, hogy az érme nagyságúnak megvásárolt, de időközben levesestányér nagyságúra megnőtt ékszerteknősöket, akik persze a helyüket is kinőtték, egyszerűen szabadon engedték valamelyik hazai vizes élőhelyen.

Egy más világrészen őshonos állat hazai meghonosítása bizony járhat negatív következményekkel. Az ékszerteknősök ugyanis nemcsak megéltek a hazai élőhelyeken, hanem még át is teleltek, s közben elkezdték kiszorítani az őshonos mocsári teknősöket. Így aztán az ékszerteknősök – valójában teljesen illegális – szabadon engedése már az 1990-es években a mocsári teknősöket fenyegető egyik legnagyobb veszéllyé vált.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), s különösen annak Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert között már több évtizede működik az az együttműködés, amelynek célja, hogy a mocsári teknősökre nézve nem épp szerencsés állapotokat orvosolja. Az MME szakemberei az ékszerteknősöket igyekeznek begyűjteni azokról a helyekről, ahol jelenlétük nagyban veszélyezteti a mocsári teknősöket, az Állatkert pedig meghirdette, hogy aki netán el akarná engedni ékszerteknősét, az inkább adja át az állatkerti munkatársaknak. Így az ékszerteknősök az állatkerti Nagy-tóba kerülhetnek, ahol háborítatlanul élhetik tovább mindennapjaikat, s a természetes élővizekben lakó mocsári teknősöknek sem kell versenyezniük az ékszerteknősökkel. Vagyis mindenki jól jár.

Lényegében ennek a programnak a része, hogy a FŐKERT ZRt. felkérésére az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának munkatársai a napokban az újbudai Feneketlen-tóban élő ékszerteknősöket gyűjtik be. Ezek az állatok szintén úgy kerültek a Fenekelen-tóba, hogy korábban kedvtelésből tartott állatok voltak, de aztán – nem túl szerencsés módon – Újbuda népszerű tavának térségében engedték el őket.

A begyűjtött ékszerteknősök először az Állatkert karantén állomására kerülnek majd, ahol az állatorvosok egyenként megvizsgálják őket. Ezután kerülnek majd a Nagy-tóba, ahol máris népes ékszerteknős közösség él.