Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ti is hiányoztok nekünk! 2021. január 29.

Szerdán valaki egy üzenetet ragasztott a főkapura: „Hiányzol, Állatkert!” Másnap mi is kiragasztottunk egyet: „Ti is hiányoztok nekünk!” Alá is írta mindenki, aki csütörtökön szolgálatban volt, és a kapuhoz tudott jönni, hogy üzenjen látogatóinknak.

Aligha túlzás, hogy rendkívüli időket élünk. A koronavírus világjárvány miatt a tavalyi, 2020-as év első felében március 15-től május 19-ig zárva kellett tartanunk az Állatkertet. Május 20-án aztán újranyitottunk, de ezután is érvényben voltak bizonyos, elővigyázatosságból bevezetett korlátozások, amelyekből ugyan az idő előrehaladtával egyre többet fel lehetett oldani, de egy részüket mindvégig fenn kellett tartani. Azután, ahogy jött a világjárvány második hulláma, november 11-én ismét be kellett zárnunk, és azóta is zárva vagyunk.

Normális körülmények között Állatkertünk az év minden napján nyitva áll a nagyközönség előtt. Hétköznapokon, hétvégéken, ünnepnapokon, még karácsonykor és újévkor is. Ezért aztán sok szempontból nagy kihívást jelent, hogy ilyen hosszú ideig zárva kell tartani, hiszen olyan, hogy több hónapon át nem fogadtunk látogatókat, utoljára második világháború idején, Budapest ostromakor fordult elő.

Eddig is sok visszajelzést kaptunk közönségünktől, hogy mennyire hiányolják az állatkerti látogatást (ezért is igyekszünk az állatkerti élményeket legalább az interneten keresztül pótolni, a szokásosnál is több hírrel, kisfilmmel, képes beszámolóval), de most szerdán valaki egy feliratot is elhelyezett a főbejáratnál: „Hiányzol, Állatkert!" Ezt gyorsan meg is osztottuk Facebook-oldalunkon, hogy elmondhassuk, nekünk is nagyon hiányoznak a látogatóink. A posztra aztán egyre-másra jöttek a kommentek, amelyben egyre több barátunk írta meg, mennyire hiányzik nekik az Állatkert, és hogy milyen fontos családi események, vagy akár szívesen felidézett gyerekkori élményeik kötődnek ehhez a mi szívünknek is oly fontos helyhez. Állatkertünk munkatársai meghatódva olvasták az üzeneteket, és mindenkinek nagyon jól esett, hogy közönségünk lélekben velünk van ezekben a nehéz időkben. Még olyan kollégáknak is, akik nem épp érzelgősségükről ismertek, könnyek szöktek a szemeikbe ennyi felénk áradó szeretetet tapasztalva.

Szerdán este két munkatársunknak hazafelé menet az jutott az eszébe, hogy mi lenne, ha másnap, aki csak tud az állatkerti dolgozók közül, összegyűlne a kert központi terén (ahogy mi hívjuk, a Főkapu téren), és együtt küldenénk üzenetet látogatóinknak. Az ötlet futótűzként terjedt a munkatársak között, és végül csütörtökön nap közben össze is jött a találkozó, amit talán villámcsődületnek, flashmobnak is nevezhetnénk. A videóüzenetet még aznap közzé is tettük a Facebookon, és mindenki aláírta azt a feliratot, amit aztán mi is kiragasztottunk a kapura. Az írás persze nem volt mindig egyszerű, hiszen több munkatársunk úgy írta alá a papírt, hogy közben a másik kezében valamilyen állatot, mondjuk pingvint, gólyát, vagy szurikátát tartott, esetleg valamelyik nagyobb jószág, lovacska, csacsi, tehén vagy teve kötőfékét. Sőt, egyik kollégánk, aki talán azon aggódott, hogy a vízben élő állatok nem lesznek képviseltetve a villámcsődületben, még két halat is magával hozott egy akvarisztikai célokra használt átlátszó vödörben.

Nagyon várjuk már, hogy újra kinyithassuk a kapukat. De eddig is, amíg ez lehetségessé nem válik, minden barátunkat arra bíztatunk, hogy kövesse nyomon Állatkertünk életét honlapunkon és közösségi média felületeinken, hiszen az egyelőre zárt kapuk mögött a kertben tovább zajlik az élet. Most szombattól keddig, azaz január 30-tól február 2-ig például online tartjuk meg a Mackófarsangot.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.