Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Varázslatos ízeltlábúak 2023. december 23.

A sokféle emlős, madár, hüllő és egyéb gerinces mellett Állatkertünkben szép számmal láthattok gerincteleneket is. Legújabb kisfilmünkben az ízeltlábúak világába kalauzoljuk el honlapunk olvasóit szakértő munkatársaink segítségével.

Állatkertünk egyik legfontosabb alapelve, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét igyekszünk bemutatni. Ez nem éppen magától értetődő dolog, hiszen sok állatkertben az emlősökön és a madarakon, esetleg néhány hüllőn kívül nemigen találkozhat a közönség más állatcsoportok képviselőivel.

Nálunk azonban már egykori igazgatónk, az intézményt az 1910-es években irányító nagynevű zoológus, Lendl Adolf óta hagyomány, hogy nemcsak az emlősökből és a madarakból mutatunk be sok fajt, hanem a hüllőkből, kétéltűekből, a halakból és a gerinctelenekből is. Ez utóbbiak közül kisfilmünkben az ízeltlábúakkal, azokon belül is elsősorban a különféle rovarokkal foglalkozunk.

Bár tudjuk, hogy nem mindenkinek ezek az állatok a kedvencei, de ha alaposabban, és persze előítéletek nélkül vizsgáljuk meg őket, hamar rácsodálkozhatunk, milyen különleges állatok. Egyes fajaik például megszólalásig hasonlítanak egy-egy levélhez, ághoz vagy más növényi részhez, sőt, nemcsak úgy néznek ki, hanem úgy is viselkednek: például imbolyogva mozognak, mintha csak egy levelet fújdogálna a szellő.

Egyébként az ízeltlábúak tartása, szaporítása terén is komoly nemzetközi sikereket érnek el munkatársaink, olyannyira, hogy sok állatkert tőlünk kér tanácsot, ha mondjuk komolyabban szeretne elkezdeni foglalkozni ezekkel az állatokkal. Sőt mi több, egy alkalommal még David Attenborough csapatának is segítségére lehettünk, hogy az ízeltlábúakról szóló sorozatukban bemutassák az ékes ősdarazsakat, akik egyébként néhány képkocka erejéig mostani kisfilmünkben is feltűnnek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.