Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A légy jó, mindhalálig! 2023. március 14.

Akár ez is lehetne a jelmondata a Varázshegyben látható madagaszkári hiúzpókoknak, akik díszes külsejük mellett azért is különlegesek, mert a nyolclábúak közt szokatlan módon jól tűrik egymás közelségét.

Az állatbarátok kalendáriumában március 14-e Save a Spider Day, azaz „ments meg egy pókot nap", vagy – ha úgy tetszik – amolyan pókok világnapja. Erről pedig véleményünk szerint fontos megemlékezni, mert a pókoknak kevesebb barátja van, mint amennyit megérdemelnének. Persze tudjuk, hogy ahogy vannak kiemelkedő népszerűségű, jóformán mindenki által kedvelt állatok, úgy vannak olyanok is, akik kevésbé népszerűek.Őket hívta Schmidt Egon, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas ornitológus-író „nemszeretem" állatoknak. És a pókok kétségkívül ebbe a csoportba tartoznak sok ember számára.

Ugyanakkor a velük kapcsolatos ellenérzések jó része inkább csak előítélet, az előítéletek ellen pedig harcolni kell a megismerésen keresztül. Mert a pókok valójában roppant fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában. Az emberre a legtöbbjük teljesen veszélytelen. Ötvenezer fajuk közül pár száz kivételével ugyan mindegyiknek van mérge, de ez a méreg többnyire legyek, szúnyogok és más hasonló zsákmányállatok ártalmatlanná tételét szolgálja, és az emberre legtöbbször még annyi hatása sincs, mint egy szúnyog-, vagy darázscsípés. Sőt, rengeteg pókfaj még csak át sem tudná csáprágójával harapni az ember bőrét. Mivel egyetlen pók sem eszik embert, mérgüknek pedig a táplálékszerzéshez van köze, így igazán nem meglepő, hogy alig néhány olyan pókfaj akad, amelynek marása az embernek is nagyobb problémát okozna. Azok a fajok pedig, amelyekkel itt Magyarországon otthonainkban esetleg találkozunk, teljesen ártalmatlanok, sőt inkább hasznosak a számunkra. Hiszen nagyrészt olyan rovarokkal táplálkoznak, akik viszont elég sok kellemetlenséget okoznak nekünk.

Ráadásul a pókok még érdekesek is! Gondoljunk csak a pókhálóra, amely a természet egyik legkülönlegesebb „találmánya", vagy arra a változatosságra, ami ezt az állatcsoportot jellemzi. Bár ízlésről nehéz vitatkozni, számos pókfaj még látványosnak is mondható.

Ez igaz a Varázshegyben látható madagaszkári hiúzpókra (Peucetia lucasi) is, amely arról is nevezetes, hogy ezek az állatok jól tűrik egymás közelségét. Ez elég különleges dolog, hiszen a pókok jó része inkább magányos életmódot folytat, annál is inkább, mivel még az egy fajba tartozók is hajlamosak arra, hogy egymást tápláléknak tekintsék.

A hiúzpók persze csak egy az Állatkertünkben látható sokféle pókfaj közül, amelyek bemutatásával nem titkoltan az is a szándékunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet ezekre az igen érdekes állatokra. Egyébként is fontos törekvésünk, hogy a „rettegett" állatokkal kapcsolatos előítéleteket ismeretterjesztéssel, a rácsodálkozás élményén keresztül próbáljuk csökkenteni, legyen szó akár a halloween ünnepköréhez kapcsolódó élőlényekről, akár az ugyancsak félreismert cápákról.

A pókok esetében mi az arachnophobia, azaz a pókiszony helyett inkább az arachnophiliát, azaz a pókok kedvelését javasolnánk legszívesebben, de persze tudjuk, hogy nem mindenkiből lesz pókbarát. De azért minél többen megpróbálhatnának előítéletek nélkül tekinteni rájuk, méltányolni őket, esetleg érdeklődéssel rácsodálkozni a nyolclábúak érdekes világára. Nem kell tehát bántani a pókokat, ha véletlenül összetalálkozunk velük otthonunkban. Akár meg is férhetnénk velük, de legalábbis kíméletesen lehetne őket áthelyezni onnan, ahol esetleg útban vannak, oda, ahol senkit sem zavarnak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.