Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A pingvinekről a pingvinnapon 2021. január 20.

Az állatvilággal foglalkozók naptárában január 20-a világszerte a pingvinek napjaként (Penguin Awareness Day) van bejegyezve. A húsz pingvinfaj közül Állatkertünkben a veszélyeztetett pápaszemes pingvineket tartjuk, illetve szaporítjuk is.

Az állatkerti zoopedagógusok egyik kedvenc kérdése, amit a foglalkozásokon fel szoktak tenni a pingvinekkel kapcsolatban, hogy vajon egy jegesmedve mennyi pingvint tud megenni a természetben éhgyomorra. A kérdés persze beugratós, hiszen a jegesmedvék az Északi-sarkvidéken honosak, a pingvinek pedig a déli féltekén élnek, tehát a természetben soha nem találkoznak egymással.

Egyébként a pingvinek sem mind sarkvidékiek, van olyan fajuk is, amely az Egyenlítő közelében található Galápagos-szigeteken őshonos. A zoológusok a pingvinek 18-20 különböző faját tartják számon. A bizonytalanság oka az, hogy némelyik pingvin esetében vitatott, hogy önálló fajnak számít-e. Attól függően, hogy melyik álláspontot fogadjuk el, 18. 19 vagy 20 különböző pingvinfajról beszélhetünk.

Állatkertünkben már évszázados múltja van a pingvinek tartásának, és az idők során több különböző pingvinfajjal is foglalkozunk. Az elmúlt bő három évtizedben látogatóink a pápaszemes pingvinekkel találkozhattak Budapesten. Ez a faj eredetileg Afrika déli felének partvidéke mentén él, tehát nem sarkvidéki faj. Dél-Afrikában és Namíbiában együttesen 60-80 ezer egyedre becsülhető a faj népessége, ezzel azonban a pápaszemes pingvin veszélyeztetett fajnak számít. A természetes élőhelyek átalakulása, illetve a pingvinek táplálékát érintő túlhalászat mellett a tengeri áruszállítás is veszélyt jelent rájuk. Az Afrikát a Jóreménység fokánál megkerülő tengerjáró hajók épp a pingvinek által benépesített partszakaszok előtt haladnak el, és egy-egy hajózási baleset alkalmával a kiömlő olaj vagy más szennyező anyagok akár több tízezer madarat is veszélybe sodorhatnak. A Treasure nevű ércszállító teherhajó 2000. júniusi katasztrófájakor a kiömlő 1300 tonnányi üzemanyag például több mint 40 ezer pingvint sodort közvetlen veszélybe. A megmentésükért dolgozó nemzetközi csapat munkájában annak idején Állatkertünk egyik munkatársa is részt vett.

Pápaszemes pingvinjeink rendszeresen szaporodnak. Az első fióka még 1994-ben jött a világra, ami azt is jelenti, hogy Magyarországon először a mi Állatkertünkben sikerült a pingvinek szaporítása. Az eltelt bő negyedszázad során összesen 41 pingvinfióka kelt ki Budapesten.

A pingvinek nagyon népszerű állatok, a madarak közül rendre ők vannak a legelőkelőbb helyen az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási toplistáján. Honlapunkon is gyakran adunk hírt a pingvinekkel kapcsolatos újdonságokról, sőt, éppen egy évben az akkori, még a költőüregben rejtőző fiókákat néhány képkocka erejéig kisfilmen is megmutattuk. Bár most átmenetileg nincs mód a bemutatásukra, hiszen a koronavírus világjárvány miatt átmenetileg Állatkertünknek is zárva kell tartania a kapukat. De fontosnak tartjuk, hogy legalább az interneten keresztül felhívjuk a figyelmet erre az érdekes állatcsoportra, különösen ma, a nemzetközi pingvinnap, pontosabban Penguin Awareness Day alkalmából. Hiszen január 20-án szerte a világon mindenütt, ahol pingvinekkel foglalkoznak, igyekeznek valamilyen módon megemlékezni erről a jeles dátumról.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.