Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Arya és Amir lett a leopárdkölykök neve 2021. november 26.

Egy hét alatt majdnem tizenhatezer voks érkezett a nemrégiben bemutatkozott perzsa leopárd kölykök nevére. A szavazás eredményének bejelentése mellett egy kisfilmet is bemutatunk a nyolcadik és a tizedik heti vakcinázáskor készült felvételekkel.

A közelmúltban bemutatkozott perzsa leopárd kölykök nevének kiválasztására múlt csütörtökön szavazást hirdettünk. A nőstény és a hím ivarú kölyök esetében is három-három névből lehetett kiválasztani a legszimpatikusabbat, a legjobban tetszőt. Egy hét alatt csaknem tizenhatezren szavaztak, és érdekes módon a leopárd kisfiú nevére huszonhattal több voks érkezett, mint lánytestvére nevére.

A nőstény állat esetében a három név közül az Ayra lett a befutó a szavazatok 53,8 %-ával. Az óperzsa, illetve szanszkrit eredetű név jelentése: tiszteletre méltó, hűséges, barátságos.

A hím leopárdkölyöknek szánt nevek közül az Amir győzött, az összes voks 53,2 %-ával. Ez a név a perzsa és az arab nyelvterületen egyaránt elterjedt név, amely vezért, illetve uralkodót jelent (eredete lényegében azonos az emír szóval), de jelenti azt is, hogy halhatatlan.

A két perzsa leopárd kölyök még szeptember 10-én született, ám az első hetekben gondozóikon és az állatorvosokon kívül senki sem láthatta őket, hiszen ilyenkor az állatok még a „szülőszobában" tartózkodnak, ahol a legteljesebb nyugalmat biztosítjuk a számukra. Nyolchetes, illetve tízhetes korban jön el a vakcinázás ideje, ilyenkor néhány percre kézbe vesszük az állatokat. A második ilyen alkalommal, amikor a kicsik tízhetesek voltak, egyúttal hivatalos bemutatkozásukat is megtartottuk, és ezt élőben közvetítettük Állatkertünk Facebook-oldalán.

A nyolcadik és tizedik heti vakcinázáskor készült felvételekből egy kisfilmet is összeállítottunk, amelyben az ilyenkor szokásos műveletekről dr. Sós Endre, Állatkertünk vezető állatorvosa, természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója beszél.

A leopárdkölyköket múlt csütörtöki bemutatkozásuk óta már a kifutóban is láthatja a közönség. A kicsik persze időnként még bátortalanok, különösen, ha csípős hideg volt reggel (a perzsa leopárdok „télálló" állatok, de a kölykök azért egy kicsit érzékenyebbek, mint a felnőttek), de általában 10-11 óráig már kijönnek a kifutóra, és olyankor délután 2-ig kint is szoktak tartózkodni, így látogatóink is megcsodálhatják őket.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként több mint egy évszázada foglalkozunk leopárdokkal, vagy más néven párducokkal. Kifejezetten a perzsa leopárdokkal 2003-ban kezdtünk dolgozni, s már korábban is több alkalommal szaporodtak Állatkertünkben. A jelenlegi fiatal tenyészpár, Banu és Akhum nászából azonban most először születtek kölykök.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.