Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Flamingófiókák minden mennyiségben 2021. július 28.

Huszonegy fióka cseperedik rózsás flamingóinknál! Közülük a legidősebb már három hetes, a legfiatalabb viszont csak néhány napja kelt ki a tojásból. Mai kisfilmünkkel mindenkit arra bíztatunk, hogy jöjjön el hozzánk, és élőben is csodálja meg őket!

Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy bár a rózsás flamingók költési szezonja idén a hűvös tavasz miatt a szokásosnál kissé később kezdődött, de július 6-a óta egyre-másra bújnak elő a tojásokból a fiókák. Mostanra összesen huszonegyen vannak, s mivel legalább annyira érdekesek, mint amilyen bájosak, arra gondoltunk, hogy nemcsak képen, hanem kisfilmen is megmutatjuk őket.

A flamingók fészke olyan, mint egy miniatűr vulkán: egy kisebb dombocska, kráterrel a tetején. Ebbe a mélyedésbe kerül a tojás, vagy esetleg tojások, és természetesen itt is kelnek ki a fiókák a nagyjából egyhónapos költési idő elteltével. A nemrég kikelt fiókákat nemcsak aprócska méretükről lehet felismerni, hanem arról is, hogy a felnőttek karcsú lábával ellentétben inkább tömzsinek mondató lábaik az első néhány nap még rózsaszínűek, ahogy a csőrük is. Ezek színe azonban 7-10 nap elteltével feketére vált, közben viszont a fiókák gyorsan nőni is kezdenek. A jellegzetes görbült csőr azonban ilyenkor még nem alakul ki, vagyis a kicsik nem is képesek a vízből kiszűrt apró élőlényekkel táplálkozni, ahogy a kifejlett flamingók teszik. Ehelyett a felnőttek egy különleges, tápláló anyaggal, úgynevezett begytejjel etetik őket. Ez a megoldás már majdnem olyan kifinomult, mint az emlősöké, amelyek – mint tudjuk – tejjel táplálják az utódaikat. A fiatalok csőre nagyjából a harmadik hónapban kezd hasonlóvá válni a felnőttekéhez, így a vízben lebegő apró élőlények kiszűrésére is ekkor kezdenek el próbálkozni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.