Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Halloweeni rémségek? 2023. október 31.

Halloweenkor nemcsak a töklámpások tűnnek fel itt is, ott is, hanem az állatmotívumok is. Leginkább talán a pókok, a kígyók és a denevérek, mint amolyan „borzongató” állatok. A valóságban persze nem is olyan félelmetesek.

Állatkertünk egykori munkatársától, az idén januárban, 91 éves korában elhunyt Schmidt Egon Kossuth-díjas írótól és ornitológustól ered a „nemszeretem állatok" kifejezés. Olyan állatokat jelöl, amelyek általában nem örvendenek túl nagy közkedveltségnek. A halloweenhez kapcsolódó állat motívumok is jobbára ilyen „nemszeretem állatokat" ábrázolnak. Mi azonban szeretnénk megmutatni, hogy a denevérek, pókok és kígyók sem feltétlenül borzongató fenevadak, hanem inkább az élővilág olyan érdekes képviselői, akiknek egyúttal meg is van a maguk fontos szerepe a különféle élőlények közötti kölcsönhatások bonyolult rendszerében. Sőt, azt mondhatjuk, hogy jelentős részük még hasznot is hajt az embernek. Például a Magyarországon honos denevérek között vannak olyanok, melyek egyetlen éjszaka alatt több száz, akár ezer szúnyogot is megesznek...

A zoológián túl a „nemszeretem állatok" kultúrtörténete is egészen izgalmas, hiszen a velük kapcsolatos ellenérzéseknek rendszerint kulturális oka van. A kuvik például igazán nem szolgálta meg a halálmadár jelzőt, csak éppen ezzel az éjjel aktív állattal az emberek rendszerint akkor találkoztak, amikor halálos beteg mellett virrasztva ébren töltötték az éjszakát. S amikor a világot úgy szemlélték, hogy az egy „isteni" és egy „ördögi" részre osztható fel, természetes volt, hogy az éjjel aktív állatok mindjárt az ördöggel cimborálás hírébe keveredtek.
Az előítéletek ellen megismeréssel lehet a legjobban harcolni. Így hát mi is fontosnak tartjuk, hogy a „nemszeretem állatok" valódi arcát is megmutassuk. A halloween pedig a legjobb alkalom arra, hogy ezt a témát szóba hozzuk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.