Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Két kölyök a veszélyeztetett arany oroszlánmajmoknál 2022. április 1.

A Dél-Amerikában őshonos, aranyszőrű, aprócska termetű majmoknál az a szokás, hogy a kölyköket szinte mindig az apuka cipeli, az anyuka csak a szoptatás idejére veszi át őket. A kéthetes apróságokat a Pálmaházban láthatja a közönség.

Esős időben felértékelődnek Állatkertünk beltéri bemutatóhelyei, köztük a Pálmaház is, amelyet manapság America Tropicana néven is szoktunk emlegetni, hiszen az itt bemutatott fajok nagy része az Újvilág trópusi területein őshonos. Nincs ez másképp a karmosmajmok rokonsági körébe tartozó, aprócska termetű, ám látványos aranyszínű szőrzetük miatt mégis figyelemfelkeltő megjelenésű arany oroszlánmajmocskák esetében sem.

Ez a faj eredetileg az úgynevezett atlanti esőerdők, atlanti erdőségek lakója, amely portugál nyelven Mata Atlântica néven ismert. Ez a fajokban gazdag, természetvédelmi szempontból viszont igen sérülékeny és veszélybe került élőhely igen sokféle állat és növény számára kulcsfontosságú. Nem véletlen, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a 2001/2002-es szezonban kampányt is indított az atlanti erdőségek védelme érdekében.

Ami az arany oroszlánmajmocskát illeti, természetes élőhelyén azonban addig csökkent az állománya, míg csak néhány száz egyed maradt belőle, és közvetlenül a kihalás szélére sodródott. Szerencsére a természetvédelmi erőfeszítéseknek hála ma már nem néhány százban, hanem több ezerben mérhetjük az arany oroszlánmajmok számát, de továbbra is veszélyeztetettnek számítanak. Vadon élő állományuk Brazíliában, Rio de Janeiro városától nem is túl messze, egy természetvédelmi oltalom alatt álló területen maradt fenn. Emellett az állatkerti tenyészprogramok is fontos szerepet játszanak a faj védelmében.

Egy ilyen programban veszünk részt mi is már több évtizede, és a múltban szaporítani is sikerült őket, de az elmúlt esztendőkben átmenetileg nem volt gyermekáldás. A közelmúltban összekerült tenyészpárnak most először születtek utódai, egészen pontosan két kölyök, akik épp nemzeti ünnepünkön, március 15-én jöttek a világra.

A most kéthetes apróságok idejük nagy részét apjukra csimpaszkodva töltik, csak időnként mennek át az anyjukhoz, hogy némi tejet vegyenek magukhoz. A gondozók megfigyelése szerint a kölykök már ahhoz is megtették az első bátor lépéseket, hogy saját maguk fedezzék fel a környezetüket, de egyelőre csak néhány centire és néhány másodpercre távolodtak el a felnőttektől. Arany oroszlánmajmocskáink a Pálmaház központi csarnokának egyik bemutatóhelyén laknak, és aki szentel rájuk némi időt, a felnőtt állatok mellett a kicsiket is láthatja.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.