Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm Flódni utazásáról 2019. október 2.

Néhány nappal ezelőtt egy ausztriai állatkertbe utazott Flódni, a tavaly nyáron Állatkertünkben született, ám azóta fel is cseperedett sörényes hangyász. Legújabb kisfilmünkben bemutatjuk az előkészületeket, Flódni új otthonát és jövendőbelijét is.

Állatkertünk mindennapjaihoz nemcsak új állatok érkezése, vagy a kisállatok születése tartozik hozzá, hanem az is, amikor tőlünk utaznak el állatok más állatkertekbe. Például azok az egyedek, akik nálunk születtek, felcseperedve a dolgok természetes rendje szerint egy idő után el kell hagyniuk „szülői házat". Ilyenkor szakemberink más állatkertekben dolgozó kollégákkal együttműködve, illetve a tenyészprogramok párosítási terveit követve igyekeznek megfelelő helyet, és persze alkalmas párt is találni a szóban forgó állat számára. S ha ez sikerült, már csak az állat szállítását kell lebonyolítani.

A legutóbbi ilyen állatszállításra épp a napokban került sor: Flódni, a tavaly nyáron született, de azóta már felcseperedett sörényes hangyász ugyanis az ausztriai Kernhofba, egy ottani kis állatkertbe utazott. Az ifjú sörényes hangyász új otthonát a fajjal kapcsolatos európai állatkerti tenyészprogram koordinátora választotta ki, ahogy Flódni jövendőbelijét, egy kétéves hímet, aki pedig egy csehországi állatkertből érkezett Kernhofba nem sokkal Flódni előtt.

Az utazás előkészületeiről, illetve Flódni első lépéseiről új otthonában kisfilmet is készítettünk azokból a felvételekből, amelyet az állatok egyik gondozója az út közben rögzített:

Bár Állatkertünkben már az 1890-es években is volt néhány sörényes hangyász, több mint egy évszázadon keresztül ez a faj teljesen hiányzott a bemutatott állatok kollekciójából. Az újabb időkben 2014-ben kezdtünk el ismét foglalkozni sörényes hangyászokkal, ekkor érkezett meg ugyanis jelenlegi tenyészpárunk, Isabela és William. Persze érkezésükkor még mindketten igen fiatalok voltak, egyikük sem töltötte még be második életévét. A két állat szerencsére minden tekintetben beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, és 2016 októberében meg is született első kölykük, aki a Bejgli nevet kapta. A kis Bejgli persze már régen felcseperedett, 2018 nyarán pedig a csehországi Liberec állatkertjébe utazott: erről az utazásról annak idején szintén közzétettünk egy kisfilmet. Ugyanezen a nyáron született meg Flódni is, aki tehát már a második gyereke Isabelának és Williamnek. A kis Flódni növekedéséről és gyarapodásáról több ízben is beszámoltunk. Már néhány hetes korában megmutattuk kisfilmen, aztán bemutattuk, hogyan játszik, és azt is, milyen sokat nőtt nyolchónapos korára. Azóta csaknem még egyszer annyi idő telt el, itt volt tehát az ideje Flódni utazásának.

A sörényes hangyászokkal kapcsolatos munkánk igazi sikernek mondható, hiszen néhány év alatt két kicsi született és nőtt fel látogatóink érdeklődésétől kísérve. S a budapesti szaporulatból más állatkerteknek is tudtunk juttatni. Bár a legifjabb hangyászunk most elutazott, de természetesen nem maradtunk így sem sörényes hangyász nélkül. Hiszen a szülők, a tenyészpár, Isabela és William továbbra is állatkertünk lakója, és mivel még elég fiatalok, számíthatunk arra, hogy frigyükből a jövőben további kölykök is születnek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.