Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett denevérjeink a tiszaugi denevértoronyban 2021. február 16.

Jószándékú magánemberek, két nemzeti park igazgatóság, illetve az Állatkert összefogásának köszönhetően 89 mentett denevér biztonságos telelőhelyen, a tiszaugi denevértoronyban várhatja a tavasz beköszöntét.

Vadállatmentő tevékenységünknek ugyan a madármentés a fő profilja, de szép számmal mentünk emberi segítségre szoruló, védett vagy fokozottan védett kisemlősöket, például denevéreket is. A vadállatmentő központunkba bekerült mentett denevérek közül – munkatársaink erőfeszítésének köszönhetően – nemrégiben 89 rőt koraidenevér került elengedhető állapotba. Ezek az állatok azonban a természetben ilyenkor téli álmukat alusszák, így egy olyan helyre helyeztük ki őket, ahol háborítatlanul telelhetnek fajtársaikkal együtt, egészen a tavasz beköszöntéig. Ez a hely pedig nem más, mint a tiszaugi denevértorony.

Maguk a denevértornyok mesterséges telelőhelyek, amelyek egyébként az állatok szaporodásához is megfelelő körülményeket biztosítanak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén tizennégy ilyen denevértorony áll, ezek közé tartozik a tiszaugi is.

A 89 állat közül egyébként 68 egyedet a XXII. kerületben találtak egy felújítandó lakás teraszán, az elhordandó lomok között. A lakók egyből értesítették a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát, akik – dr. Hegyi Zoltán és Kazi Róbert – szakszerűen dobozba tették a segítségre szoruló állatokat, majd állatkertünk természetvédelmi mentőközpontjába szállították őket. Főállatorvosunk, dr. Sós Endre valamennyi állatot megvizsgálta, és bár mindegyikük sértetlennek bizonyult, 16 állatnál enyhe kondícióromlás volt megállapítható, így nekik néhány nap rehabilitációra is szükségük volt, mielőtt a mentőközpont denevér-teleltető helyiségébe kerültek volna.

A többi állat más-más úton, az ország különböző pontjairól került a mentőközpontba. Néhányat közülük még november végén találtak egy panelház előtt, a földre kidobálva. A környéken lakók az állatok síró hangját meghallva figyeltek fel rájuk, majd egy önkéntes állatmentőt hívtak ki, aki az állatokat szintén hozzánk hozta be.

A 89 mentett, és már elengedhető állapotban, kondícióban lévő rőt koraidenevér számára olyan helyet igyekeztünk keresni, ahol nemcsak tovább folytathatják a telelést, hanem egy már meglévő kolóniához tudnak csatlakozni. A denevértornyok kiválóan megfelelnek ennek a célnak.

Magára a kihelyezésre február 6-án került sor a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai referense, Enyedi Róbert közreműködésével. Az állatokat mentőközpontunk két munkatársa, Nagy Ágnes és Süvöltős-Filó Fanni kísérte el a tiszaugi denevértoronyhoz. A mentett denevéreket ideiglenesen meg is jelölték, hogy a pár hét múlva tervezett téli monitoring során azonosíthatók legyenek a toronyban telelő állatok között a mentőhelyünkről odakerült egyedek.

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) védett állatfaj, természetvédelmi értéke 25.000 forint. Vele együtt Magyarországon összesen 28 denevérfaj él, ezek mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll, közülük 8 faj fokozottan védett. Ezek az állatok igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában, és az embernek is segítenek azzal, hogy rengeteg szúnyogot fogyasztanak el. Vadállatmentő központunkban gyakran nyújtunk segítséget telelésben megzavart denevéreknek. Az ilyen helyzetbe került állatok sorsa leginkább az emberektől függ, túlélésük azon múlik, hogy minél előbb hozzáértő kezekbe kerüljenek. Ez történt a tiszaugi denevértoronyba most kihelyezett állatok esetében is: a jószándékú magánemberek, valamint a két nemzeti park igazgatóság, illetve az Állatkert összefogásának köszönhetően a mentett denevérek most már biztonságos helyen várhatják a tavasz beköszöntét.

A denevér kihelyezésről a fotókat Bosnyák János készítette.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.