Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Oltás után térnek vissza a pelikánok 2022. március 11.

December közepén karanténba kellett helyeznünk a pelikánokat és néhány más madarat is, hogy védekezzünk a madárinfluenza ellen. A karantén el is érte célját, és néhány hét múlva az állatok újra visszakerülhetnek eredeti helyükre.

Bizonyára sokan hallottak arról, hogy decemberben két elpusztult pelikánunkból a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki. A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe (ahogyan ez az elmúlt időszakban világszerte több más állatkertben is előfordult).

Az illetékes hatóságokkal együttműködve az összes pelikánt, vagyis 57 állatot, valamint 46 további, más fajhoz tartozó madarat helyeztünk karanténba. Őket később egyenként megvizsgáltuk, de végül minden minta tesztje negatív lett, így a gyors intézkedéssel sikerült a vírus belső terjedését megállítani. Az állatokat azonban ezt követően még nem helyeztük vissza, mert közben lépéseket tettünk a megelőző vakcinázás érdekében (amelyet már korábban is szerettünk volna). Az első oltást már meg is kapták az állatok, a második után pedig, immár a madárinfluenza elleni védettséggel, visszahelyezhetjük őket korábbi bemutatóhelyükre.

Így a pelikánokat és a többi értintett madarat most még nem, de néhány héten belül újra láthatja a nagyközönség. Addig látogatóink türelmét és megértését kérjük amiatt, hogy ezeket a madarakat átmenetileg még nem tudjuk bemutatni. Látnivalóban persze így sincs hiány, ráadásul a március közepi hosszú hétvégétől kezdve a terveink szerint már a legifjabb óriásvidra kölyköket is meg lehet majd csodálni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.