Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tücsök, a víziló születésnapi köszöntése 2022. április 28.

Idősebbik vízilovunk – az 1973-ban Állatkertünkben született Tücsök – éveinek számát tekintve a legidősebb emlősállatunk. Születésnapja alkalmából gondozói köszöntötték fel, természetesen a vele együtt lakó lányával, Jusztinával együtt.

Nincs még egy állatkert a világon, ahol a nílusi vízilovak tartásának nagyobb tradíciója lenne, mint Budapesten! Első vízilovunk, a legendás Jónás még 1893-ban érkezett, és attól kezdve mindig volt legalább egy-két víziló Pesten, 129 éven át megszakítás nélkül. A jelenleg Állatkertünkben lakó vízilovak, Tücsök és Jusztina – anya és lánya – mindketten Budapesten születtek. Tücsök még 1973-ban, tehát ő már 49 éves, ami a vízilovaknál tiszteletet parancsoló életkornak számít.

A vadonban ugyanis a legszerencsésebb, leghosszabb ideig élő egyedek élettartama sem haladja meg a 40-50 évet, s bár a legtöbb állathoz hasonlóan állatkerti körülmények között a vízilovakra is hossza élettartam jellemző, mint a vadonban élő fajtársaikra, olyan még állatkertben is csak néhány, egészen kivételes esetben fordult elő, hogy egy víziló még 60 évnél is hosszabb ideig élt.

Állatkertünk története során több, aránylag hosszú életű vízilovunk is volt: Arany, aki még az első világháború kitörése előtt érkezett, 36 éves volt, amikor Budapest második világháborús ostromakor elpusztult. Kincsem – Arany egyik lánya – 46 éves kort ért meg, Tücsök anyja, a kenyai származású Mombassa pedig 40 évig élt. A 49 éves Tücsök életkorával mostanra már mindhármukat túlszárnyalta (már ha lehet ezt a szót használni egy olyan állattal összefüggésben, amelynek súlyát tonnában mérjük).

Koros vízilovunkat születésnapja alkalmából gondozói szénából, zöldségekből és gyümölcsökből készült „tortával", zabpehelyből kirakott felirattal, és úszó almaszigettel köszöntötték fel. Persze, mivel Tücsök és a lánya, Jusztina mindent együtt csinálnak, a szülinapi finomságokat is közösen fogyasztották el.

Tücsök egyébként összesen öt borjúnak adott életet, akik közül az 1994-ben született Jusztina a legfiatalabb. A legidősebb pedig Linda, aki 1988 tavasza óta a Debreceni Állatkert lakója. Mindegyik utódjának – tehát Jusztinának és Lindának is – egykori vízilóbikánk, Süsü volt az apja, aki – a 40 év felettiek biztosan emlékeznek erre – azért pusztult el, mert valaki egy gumilabdát dobott a kitátott szájába.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.