Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vari variációk 2019. szeptember 20.

A Madagaszkáron honos, a makik közé tartozó varik kétféle színben léteznek: fekete-fehérben és vörös-feketében. Mindkét faj kritikusan veszélyeztetett, és mindkettővel lehet találkozni Állatkertünkben, természetesen a Madagaszkár-ház térségében.

A makik közül a legtöbben a kattákat, azaz a gyűrűsfarkú makikat ismerik, alighanem a híres rajzfilmfigura, Julien király miatt. Természetesen nálunk is lehet látni ilyen állatokat. De a gyűrűsfarkúakon kívül másfajta makikkal is foglalkozunk. Például a varikkal, akiket régebben tarka maki néven is emlegettek magyarul.

A varik kétféle színben ismertek: vannak fekete-fehérek, és vannak-vörös feketék, utóbbiakat egyszerűen vörös variknak szokták hívni. A kutatók sokáig úgy vélték, a varik mind egy fajba tartoznak, és a két színváltozatot csak alfajokként különböztették meg. A legújabb kutatások szerint viszont a különbségek elég nagyok ahhoz, hogy a vörös (Varecia rubra) és a fekete-fehér varikat (Varecia variegata) külön fajnak tekintsük. Állatkertünkben mindkét varifajt bemutatjuk a Madagaszkár házban és annak szomszédságában. Élőhelyükön a vörös és a fekete-fehér vari is ritkulóban van, ezért kritikusan veszélyeztetettnek számítanak.

A vörös varik tartása Állatkertünkben mintegy két évtizedes múltra tekint vissza (egyikük gyógykezeléséről korábban egy kisfilmet is mutattunk), a fekete-fehér varikkal pedig 2013-ban kezdtünk el foglalkozni.

A Madagaszkáron őshonos makikat egyébként lemuroknak is szokták hívni, ez az angol nevük is, de több más nyelven is így emlegetik őket. Maga a lemur szó eredetileg latin eredetű, és holt lelket, kísértetet jelent. A Madagaszkáron megforduló első európai felfedezők ugyanis előbb hallották meg a makik sejtelmes hangjait, amint az esti erdőből kiszűrődtek, minthogy magukat az állatokat megpillantották volna. Így azt gondolták, hogy ilyen hangokat csakis kísértetek adhatnak ki. Persze később kiderült, hogy a makikat hallották, de a holt lelkekre utaló lemur név az állatokon ragadt.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.