Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágzó pálmaliliomok és rokonaik 2021. július 12.

Állatkertünkben éppen most virágzanak a pálmaliliomok (amelyek yucca, illetve magyarosan jukka néven ismertek), és több más, velük rokonságban álló növény is. Egy csipetnyi Chihuaha-sivatag a Pálmaház bejárata mellett.

A pálmaliliomok, télálló kaktuszok és agávék bemutatóhelye a Pálmaház szomszédságábanKét héttel ezelőtt, amikor a mediterrán növények virágzásáról írunk, elmeséltük, hogy a Nagyszikla tövében található az egyik legvédettebb fekvésű kertrészünk. Hasonlóan kedvező adottságokkal rendelkezik a Pálmaház bejárata melletti terület is, ahol a télálló kaktuszokat, az agávékat, a pálmaliliomokat és rokonaikat (a Yucca, a Hesperaloe és a Dasylirion nemzetségekből) mutatjuk be a nagyközönségnek.

A több évtizedes törzses, levélüstökös növények, amelyek látványa századforduló utáni „keretbe foglalva" tárul fel a Pálmaházzal és a Szépművészeti Múzeum épületével a háttérben, önmagukban is lenyűgözőek. Most pedig különösen azok, hiszen épp virágzik a Dasylirion leiophyllum, a Yucca filamentosa 'Giant', a Hesperaloe parviflora, valamint kezd virágot bontani a Yucca gloriosa is!

A szóban forgó növények közül külön is érdemes a figyelmünkre a Dasylirion leiophyllum, amelynek igazából nincsen magyar neve, illetve jobb híján hegyi üstökvirág, sima üstökliliom, vagy épp sima szotol néven szokták emlegetni. Ez a növényfaj a mexikói Chihuahua-sivatag karakternövénye. A tudomány számára William Trelease amerikai botanikus írta le, viszonylag későn, 1911-ben, pontosan egy évvel Pálmaházunk átadása előtt. A fajra extrém hőtűrés jellemző, mindemellett a fagytűrése is kiváló, akár -18°C-ot is képes huzamosabb ideig elviselni. Levelei szukkulensek, erősen fogazottak, a földön növő tőlevélrózsából hozza virágzati szárát, tetején sárga kétlaki virágaival. A virágaiból apró háromosztatú toktermések képződnek.

Magyarul vörösvirágú áljukkának (Hesperaloe parviflora) hívják ezt a növényt, amely az igazi jukkához, vagyis a pálmaliliomhoz hasonlóan szintén az agávék rokonsági körébe tartozikA Yucca nemzetség fajairól, amelyeket magyarul pálmaliliomoknak, vagy csak egyszerűen jukkáknak szoktak nevezni, érdemes megemlíteni, hogy a jukka és az úgynevezett jukkamoly kölcsönösen egymásra vannak utalva: a jukkamoly mint megporzó fontos a jukka számára, a növény pedig táplálékot ad a jukkamoly lárváinak. Ez is jól példázza, hogy az élővilág nagy kirakósjátékában minden elemnek, azaz minden egyes fajnak megvan a maga fontos szerepe. Nem véletlen, hogy amikor természetvédelemről beszélünk, akkor végsősoron a biológiai sokféleség védelme az egyik fontos célkitűzés. Állatkertünk is ezért csatlakozott az „Együtt a biológiai sokféleségért!" nemzetközi koalícióhoz.

A Yucca név egyébként a spagettiwestern filmek rajongói számára is ismerős lehet, hiszen a Magyarországon is jól ismert Aranyeső Yuccában című, 1981-es olasz filmben, amelyet Michele Lupo rendezett, és amelynek Bud Spencer volt a főszereplője, a legtöbb cselekmény egy Yucca nevű vadnyugati városkában játszódott. Yucca egyébként valóban létező település az USA-ban, éspedig Arizona állam Mohave megyéjében. Nevét bizonyára az arrafelé is előforduló növény után kaphatta.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.