Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fénydóm az állatkerti Biodómban

Március 1-től március 17-ig

Az állatkerti Biodóm legújabb látványossága a Fénydóm, amely március első felében várja a nagyközönséget. Erre a bő kéthetes időszakra a Biodóm különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik. A Fénydómban hazai és külföldi fényművészek egyedülálló alkotásait lehet megcsodálni. Jegyeket az internetes jegyértékesítési felültünkön, valamint a helyszínen lehet váltani. 

Mit kell tudni a Fénydómról?

Az építészeti szempontból egészen különleges, egyedi atmoszférájú Biodóm belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai egyedülálló fénykörnyezetet teremtenek. A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is megcsodálhatja, méghozzá szinte teljes egészében. Igaz, hogy időről időre szoktunk kisebb-nagyobb csoportok részére tematikus sétákat szervezni – például a kulisszák mögötti Esti séták részeként –, továbbá a decemberben megnyílt Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de a Fénydóm lesz az első olyan produkció, melynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el.

A Fénydóm megrendezése is része Állatkertünk azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsuk különféle, intézményünk hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van Állatkertünkben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

 

Látogatói információk, hasznos tudnivalók

A Fénydóm 2024. március 1-től 17-ig látogatható, esténként 17 órától 22 óráig. Kapunyitás mindig 17 órakor lesz, és mindenkinek azt javasoljuk, hogy legkésőbb 21 óráig kezdje meg a látogatást, hogy 22 óráig elég idő maradjon a tárlat bejárására. A helyszíni jegyértékesítés is minden este 21 órakor zárul, ezután azon a napon már nem lehet jegyet váltani a helyszínen.

A Fénydóm helyszíne az Állatkerthez tartozó Biodóm, amelynek bejárata nem azonos az Állatkert szokásos bejárataival, hanem az Állatkerti körút Hermina út felé eső vége közelében, az Állatkerti krt. 16. szám alatt található.

Jegyeket online, az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, valamint a helyszínen lehet váltani. Helyszíni jegyvásárlásra a március 1-től 17-ig tartó időszakban minden este a 17 órás kapunyitástól 21 óráig van lehetőség.

A Fénydóm látogatóinak azt javasoljuk, hogy akár a kedvezményes elővételi időszakban, akár márciusban vásárolnak jegyet, belépőjüket lehetőleg még a Fénydómba való érkezés előtt váltsák meg, ugyanis a beengedés két ponton történik majd. Az egyiken keresztül (gyorsítósáv) azok léphetnek be a kiállítás területére, akik az érkezéskor már rendelkeznek jeggyel, a másikon pedig azok, akik közvetlenül a belépés előtt, helyben váltják meg a belépőiket.

A Fénydóm helyszíne – a Biodóm – közösségi közlekedéssel legkényelmesebben a 72-es trolibusszal, az M1-es metróval (kisföldalatti), vagy az 1-es villamossal közelíthető meg. A 72-es trolibuszról a Zugló vasútállomás (Hermina út) felé a Kós Károly sétány a legközelebbi megálló, az Orczy tér felé pedig a Bethesda utca vagy a Széchenyi fürdő megállót érdemes választani (a bejárat nagyjából a kettő között félúton van). Az M1-es metróról (kisföldalatti) a Széchenyi fürdő állomáson kell leszállni, az 1-es villamosról pedig a Kacsóh Pongrác út megállónál, ahonnan a gyalogos aluljárón keresztül lehet eljutni a Kacsóh Pongrác út és az Állatkerti körút sarkára, ahonnan már csak pár méter a Biodóm bejárata. A közösségi közlekedés igénybevételéhez további információk érhetők el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) weboldalán.

A gépkocsival érkezőknek javasoljuk a Biodóm bejáratától jobbra eső Parkoló Zoona használatát, vagy a környező közterületek parkolóhelyeinek (fizető övezet!) használatát. A parkolásról további információk itt olvashatók.

További információk:
- Ahogy az Állatkert más területeire, a Fénydómba sem szabad kutyát vagy más házikedvencet behozni.
- 14 éven aluliak csak felnőtt kíséretében látogathatják a Fénydómot.
- A Fénydóm teljes látogatói területe akadálymentes.
- Látogatóink biztonsága érdekében, kérjük, haladjanak a kijelölt látogatói útvonalon! Kérjük továbbá, hogy vigyázzanak egymás testi épségére, illetve a kiállított installációkra!
- A Fénydóm területén büfé áll a látogatók rendelkezésére.
- Látogatóink részére a Biodóm 2 mélyszinten biztosítunk mosdóhasználatot, valamint Baba-mama szobát és pelenkázóhelyet.
- Mozgáskorlátozott látogatóink részére a Biodóm látogatóközpontjának földszintjén biztosítunk akadálymentesített mosdót.
- A Fénydóm teljes területe akadálymentesített.
- Látogatóinknak azt javasoljuk, hogy a Fénydóm bebarangolásához kényelmes cipőben és ruházatban érkezzenek!
- Egyes installációnál mozgó fényeffekteket és aláfestő zenét használunk.

- A Fénydómot befogadó Biodómban egy időben maximum 2.000 látogató tartózkodhat. Ez nem kevés, de ha esetleg a bent tartózkodók száma elérné ezt a számot, akkor további belépésre olyan ütemben lesz majd lehetőség, ahogy a kilépő látogatók távoznak: azok, akik nem közvetlenül a belépés előtt, hanem már korábban megváltották a jegyüket, a beléptetéskor előnyt élveznek.

A jegyekről részletesen

A Fénydómba szóló jegyek megváltására Állatkertünk kedvezményes elővételi akciót hirdet! A 2024. február 15-től 29-ig tartó elővételi időszakban az alábbi kedvezményes árakon lehet jegyet váltani az Állatkert internetes jegyértékesítési felületén, valamint az Állatkert jegypénztárainál elhelyezett kioszk jegyautomatákból. Az elővételi jegyek a Fénydóm teljes nyitvatartási időszakában, tehát március 1-től 17-ig bármelyik este felhasználhatók:

Jegyárak 2024. február 15. 9:00 órától február 29. 23:59 óráig.

Elővételes Fénydóm felnőttjegy 6.000 Ft
Elővételes Fénydóm gyermekjegy 2-14 éves korig
14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kísérővel látogathatják a rendezvényt

3.150 Ft

Elővételes Fénydóm diákjegy
14 év fölött - érvényes diákigazolvány bemutatása szükséges!
5.000 Ft
Elővételes Fénydóm szeniorjegy
65 év felettiek részére váltható, fényképes igazolvány bemutatása szükséges!
5.000 Ft
Elővételes Fénydóm babajegy
2 éves kor alatt (KÖTELEZŐ!)
400 Ft

A kedvezményes elővételi időszakot követően, tehát március 1-től március 17-ig a Fénydómra szóló jegyek az alábbi árakon válthatók meg.

Jegyárak 2024. március 1-től március 17-ig

Fénydóm felnőttjegy 6.900 Ft
Fénydóm gyermekjegy 2-14 éves korig
14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kísérővel látogathatják a rendezvényt
3.500 Ft
Fénydóm diákjegy
14 év fölött - érvényes diákigazolvány bemutatása szükséges!
5.500 Ft
Fénydóm szeniorjegy
65 év felettiek részére váltható, fényképes igazolvány bemutatása szükséges!
5.500 Ft

Fénydóm babajegy
2 éves kor alatt (KÖTELEZŐ!)

400 Ft

A jegyek megváltására elsősorban az Állatkert internetes jegyvásárlási felületét, tehát az online vásárlási módot javasoljuk, amelynek használatakor bankkártyás fizetésre van lehetőség.

Aki a helyszínen szeretne jegyet vásárolni, megteheti a Fénydóm nyitvatartási ideje alatt, esténként 17 és 21 óra között a Biodóm bejáratánál lévő kioszk automata segítségével, ahol bankkártyás, SZÉP-kártyás, illetve készpénzes fizetésre is van lehetőség.

Annak, aki az elővételi időszakban szeretne élni a helyszíni jegyváltás lehetőségével (vagyis akkor, amikor még nincs nyitva a Fénydóm), az Állatkert jegypénztárainál elhelyezett kioszk jegyautomaták használatát javasoljuk.

A megváltott jegyeket a vásárlás dátumától legkésőbb 2024. március 17-ig lehet felhasználni. A megváltott jegyeket nem áll módunkban visszaváltani.

A Fénydómra az állatkerti bérletek, illetve az állatkerti látogatásra váltott jegyek nem érvényesek. A Fénydóm látogatói számára négyféle jogcímen kínálunk kedvezményeket (gyermekek, diákok, 65 éven felüliek belépéséhez, illetve 2 éves kor alattiaknak). Egyéb kedvezmények a Fénydómban nem vehetők igénybe.

A programot esős idő esetén is megtartjuk. Szélsőséges időjárási körülmények bekövetkeztekor és tartós áramszünet esetén bezárjuk a kiállítást, erről hivatalos online felületeinken értesítjük az érdeklődőket 16:00 óráig.