Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Félidőben a Pannon Park kialakítása 2019. szeptember 5.

Két éve kezdődött meg a Pannon Park, illetve központi építménye, a Biodóm kivitelezése, és várhatóan még két év kell ahhoz, hogy a nagyközönség előtt is megnyithassuk. Cikkünkben beszámolunk, mi készült el eddig, és mi várható ezután.

Félúton jár Állatkertünk készülő bemutató komplexumának, az öthektáros Pannon Parknak – és benne a Biodómnak – a kialakítása. A kivitelezés munkálatai ugyanis éppen két éve, 2017 nyarának legvégén kezdődtek a Market Építő Zrt. felvonulásával, s várhatóan két év múlva, 2021-ben nyílhat majd meg a létesítmény a nagyközönség előtt. A teljes folyamat persze két évnél sokkal régebben kezdődött, hiszen a beruházás döntéselőkészítésén már 2012-ben dolgoztak a hazai és külföldi állatkertészeti szakemberek, a tervezői munka pedig, amelyre a Paulinyi & Partners Zrt. kapott megbízást, 2014-ben indult meg.

A Pannon Park és annak központi építménye, az 1,7 hektáros Biodóm kivitelezése a felvonulást követően a munkatér-elhatárolással, illetve a munkagödör kialakításával kezdődött. 2018 januárjában már az alaplemez, illetve a vasbeton karéj kialakításán dolgoztak a szakemberek. Késő tavasztól indult a leglátványosabb szakasz, a tető tartószerkezetének szerelése, ami az építési terület környékén található utcákról is jól látható volt. Az acélszerkezet, amely a Biodómot fedő fényáteresztő fóliamembránt tartja, 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. A kivitelezésnek ez a szakasza az utolsó tartószerkezeti elem beemelésével néhány nappal 2018 karácsonya előtt zárult le.

A munka következő lépése, nevezetesen a háromrétegű, fényáteresztő ETFE-fóliamembrán felszerelése az acél tartószerkezetre már a 2019-es évben történt, s mostanra már csaknem be is fejeződött. A 964 darab, egyenként 18-20 négyzetméteres mező nagy részében már ott a fóliamembrán, csak néhány mezőt hagytak még nyitva technológiai okok miatt.

Közben folyamatosan zajlik a Biodóm belsejében az állattartó terek, édesvízi és tengeri medencék, többek között egy csaknem 2,5 millió literes medence kialakítása is. A szóban forgó medencéhez tartozó hatalmas akril betekintő ablakát, illetve egy ugyancsak akrilból készült alagutat még tavasszal emelték be a helyére. Készülnek a Pannon Park kültéri kifutói, illetve a komplexum fogadóépülete is.

A tulajdonképpeni építéskivitelezés várhatóan 2020 tavaszán fog befejeződni, alig pár hónappal később az eredetileg tervezettnél. Ennek oka, hogy a kivitelezés műszaki tartalmában kisebb korrekciókat kellett végrehajtani. Az egyik medencében bemutatni tervezett manátuszok – azaz tengeri tehenek – tartására vonatkozó szakmai ajánlások például nemrégiben megváltoztak, Állatkertünk pedig a lehető legjobb körülményeket szeretné biztosítani ezeknek a különleges, Magyarországon eddig még soha be nem mutatott tengeri emlősöknek. Némileg változtak a létesítményben dolgozókat kiszolgáló szociális blokkal kapcsolatos műszaki igények, és módosításra volt szükség a vízellátást szolgáló gépészetben is.

A műszaki tartalom változása nemcsak a kivitelezés időtartamát módosítja, hanem a vállalkozói díj összegét is, amely – az 1 %-os tartalékkeretet is beleszámolva – 33,03 milliárd forintról 33,89 milliárd forintra változik. Ez az építéskivitelezés tartalékkerettel számított költségeinek 2,63 százalékos növekedését jelenti, ami azonban így is a teljes beruházás 43 milliárd forintos költségkereten belül van. A fővállalkozási szerződés fentiek szerinti módosítását a napokban tették közzé a Közbeszerzési Értesítőben.

Az építéskivitelezés jövő májusra tervezett lezárulta után természetesen még számos további feladat lesz a Pannon Parkban. Ekkor kezdődnek meg a díszletezés, a dekorálás munkálatai, a gépészeti rendszerek próbaüzeme, illetve a különféle növények és állatok betelepítése is. Az e műveletekkel kapcsolatos feltételes közbeszerzési eljárások hamarosan meg is indulnak az ajánlattételi felhívások közzétételével. A teljesen elkészült, állatokkal és növényekkel benépesített Pannon Park várhatóan 2021-ben nyílhat meg a nagyközönség előtt.