Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A 2022-es év emlősével ismerkedhetett meg a nagyközönség a Törpeegér Gálán 2022. november 21.

A gyermekeknek és fiataloknak szóló tudományos és népszerűsítő programokon a Vadonleső törpeegérhez kapcsolódó „Töpörödött törpeegerek” és „Törpeségében óriási” című képzőművészeti-pályázatain 900 versenyző közül választották ki a nyerteseket.

Az Év Emlőse cím birtokosát, a törpeegeret ismerhették meg az Állatkert látogatói a Vadonleső Program jóvoltából. Az eseményt Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője és Putz Csaba, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. operatív és gazdasági ügyvezető helyettese nyitotta meg.

Az egész napos forgatagot, amely az éves eseménysorozat zárásaként is szolgált a nemzeti park igazgatóságok és természetvédelmi szervezetek bemutatkozása színesítette. A rendezvényen - huszonegy standon csaknem 2000 résztvevő előtt – szemléletformáló ismertető anyagokkal és játékokkal hívták fel a figyelmet hazánk természeti kincseire, állat és növényvilágára.

A gyermekeknek és fiataloknak szóló tudományos és népszerűsítő programokon a Vadonleső törpeegérhez kapcsolódó „Töpörödött törpeegerek" és „Törpeségében óriási" című képzőművészeti-pályázatain 900 versenyző közül választották ki a nyerteseket. Különböző korcsoportokban hirdettek díjazottakat 6-60 éves korig.

A Gála két „sztárja" Tréfi és Törpilla mellett a harmadik társuknak a Vadonleső Program facebook közössége adhat nevet hamarosan. A különleges „fellépés" után a „művészek" elfoglalták új otthonukat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol ezúttal egyelőre a közönség tekintetétől távol, egy hónapos pihenőre térve állategészségügyi zónánkban, társaiktól elkülönítve ismerkednek új környezetükkel.

Mit kell tudni a 2022-es év sztárjáról?
A védett törpeegér mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Beszédes tudományos neve, a Micromys minutus is 10-15 cm közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét (önmagához képest) hosszú farka adja. Az egérke háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér. Állománya Európában – így hazánkban is – csökkenőben van. Ennek oka élőhelyének zsugorodása, urbanizáció, mezőgazdasági területek terjeszkedése. A rendezvény a faj védelme érdekében élőhelyének megóvására is felhívta a figyelmet, hiszen elsősorban mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények lakója. A természetben ritkán kerül szemünk elé, mert rejtőszínezete és apró termete szinte beleolvad a sűrű növényzetbe. A magas növényzet, mezsgye-sávok, nádasok és sövények, bozótos erdőszegélyek szinte láthatatlanná teszik. A sűrű növényzet tavasztól őszig otthont ad művészien kialakított, ökölnyi fűfészkének. Mozgására jellemző, hogy fürgén, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, de a fák törzsén is felszalad, ráadásul jól úszik. Mászás közben rendkívül mozgékony farkával nemcsak egyensúlyoz, hanem ügyesen kapaszkodik is. Hazánkban 2012 óta védett állatfaj, eszmei értéke 25.000 Ft.

A Vadonleső Programról
A Vadonleső önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. Ez Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programja, amely egy kalandos, természet megfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatszolgáltató rendszer.

Az Év Emlőse
Az Év Emlőse kezdeményezés apropóján, immár 8 éve különleges eseménysorozattal hívja fel a figyelmet a kiválasztott védett, vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire. A Program a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium jóvoltából, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert támogatásával valósul meg 2022-ben.