Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Áloméj: egy felejthetetlen este az Állatkertben 2022. június 14.

A hagyományos Áloméj az Állatkertben kezdeményezés részeként idén családtagjaikkal, szüleikkel, testvéreikkel együtt érkező mozgáskorlátozott gyerekeket – összesen 195 főt – láttunk vendégül egy különleges esti programra.

Állatkertünk 2004 óta, tehát már csaknem két évtizede rendszeresen megrendezi az Áloméj az Állatkertben elnevezésű programot, amelyen krónikusan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekeket látunk vendégül családtagjaikkal együtt egy különleges esti program keretében.

Maga az ötlet Hollandiából, a Rotterdami Állatkerttől ered: 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal együttműködve 175 rákbetegségben szenvedő gyermeket hívtak meg szüleikkel és testvéreikkel együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta világméretű mozgalommá terebélyesedett, és ma már a világ közel háromszáz állatkertjében szerveznek hasonló programot.

Közép-Európában először 2004-ben rendeztek Áloméjt, de akkor még csak két ország három állatkertjében, ezek egyike volt a mi Állatkertünk is. Azóta az Áloméj az Állatkertben évről évre visszatérő hagyománnyá vált nálunk, ami természetesen 2022-ben is folytatódott.

Az idei Áloméjt június 3-án, pénteken este tartottuk. Együttműködő partnerünk a Zsótér Pál Alapítvány, illetve a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény volt. Rajtuk keresztük félszáz mozgáskorlátozott gyermeket hívtunk meg névre szóló meghívóval, természetesen a szülőkkel, testvérekkel együtt, így végül 195 főt láttunk vendégül. Az Áloméj az Állatkert esti zárása után, 19 órakor kezdődött, sok-sok különleges, „állati" élménnyel.

Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító EGYMI intézményvezetője, aki személyesen is részt vett a programon, néhány nappal az esemény után levelében a következőket írta:

„Nagyon megtisztelő volt, hogy az intézményünk mozgáskorlátozott diákjai és családjaik kaptak lehetőséget arra, hogy egy különleges rendezvényen vegyenek részt az állatkert dolgozóinak felajánlása alapján. Bevallom, egy kicsit irigykedtem, amikor megláttam az állatkert bejárata előtt gyülekező szülőket, testvéreket, családokat. És egyre csak jöttek és jöttek. Nem csak az anya, vagy az apa, vagy a nevelőszülő volt jelen, mint nálunk többnyire egy-egy iskolai rendezvényen, hanem a családok voltak együtt. Ritka az olyan pillanat, amikor ennyi család egyszerre tud jelen lenni. Köszönetet szeretnék mondani a fogadtatásért, valamint azért a sok-sok átgondolt percért, óráért, amit a gyerekeink, tanulóin érdekében tettek. A velük töltött idő megerősítette számukra, hogy ők is fontosak, ők is a társadalom tagjai, akikre odafigyelnek, akik egy kicsit a középpontban is lehetnek. És persze nem történt más, mint mindenki tette a dolgot. Jelen volt a látogatók, a különleges diákunk a családjával, ott volt a különleges munkatárs is, aki mesélt, játszott, bemutatott, megismertetett, vendégül látott ezen a különleges eseményen. Köszönjük!"

Az Áloméj megrendezését az Állatkerti Alapítvány, a Corvina Party Service és a Vitéz Kürtős támogatta. Az esemény lebonyolításában 75 fő vett részt, köztük 52 állatkerti munkatárs, 16 állatkerti önkéntes és 7 külső segítő (jórészt volt állatkerti munkatársak). Dolgozóink mindannyian az ügy iránti elkötelezettségből a munkaidőn túl, szabadidejükben vállalták az eseménnyel kapcsolatos teendők ellátását.

(a fotókat Ágh András készítette)