Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Arun utazása 2023. szeptember 8.

Sokan érdeklődtetek Arun, a fiatal elefánt költözéséről, így legújabb kisfilmünkben erről számolunk be. Persze Budapesten sem maradtunk elefánt nélkül: Arun szülei, Angele és Assam, illetve Arun öccse, a kis Samu továbbra is várja a közönséget!

Arun, a fiatal ázsiai elefánt 2017. november 8-án született a Budapesti Állatkertben. Vagyis most ősszel már hatéves lesz, és eljött az ideje annak, hogy megkezdje szüleitől független életét. Az elefántbikák, vagyis a hím elefántok csak gyerekkorukban tagjai a csordának. Felnőttként magányosan járnak, illetve a fiatal hímek esetenként kisebb legénycsapatokká állnak össze. Ezért van az, hogy azokban az állatkertekben, ahol elefántbikát is tartanak (ilyenek vagyunk mi is), a bika rendszerint külön kifutóban lakik, és ezért van az is, hogy egy bizonyos kor után a fiatal hímek is elkerülnek abból az állatkertből, ahol születtek. Az, hogy ennek mikor jön el az ideje, több tényezőtől függ, de ez az anyaállat és nagyobbacska fia viselkedéséből egyértelműen észlelhető.

A közelmúltban már ez volt a helyzet Arun, illetve anyja, Angele esetében is, ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által összehangolt elefánt tenyészprogram keretein belül elkezdtünk megfelelő helyet keresni a „szülői házból kirepülő" Arun számára. Szegedi barátainknál meg is találtuk az alkalmas új otthont, így az elmúlt hetekben-hónapokban az utazás, szállítás megszervezésén dolgoztunk. Közben látogatóinknak is előre jeleztük a dolgot, hogy aki még Budapesten szeretné látni Arunt, időben felkereshessen bennünket.

Ezt sokan meg is tették a közelmúltban, s ennek során gyakran azt tapasztalhatták, hogy Arun az apjával, Assammal volt együtt. Az elefántbikák ugyan a természetben nemigen vesznek részt az utódnevelésben, és állatkerti körülmények között sem magától értetődő, hogy jó viszonyban vannak az utódaikkal, a mi Assamunk azonban egy kifejezetten jó természetű elefántbika, így vele Arunnak remek „apás programokat" lehetett szervezni.

Arun szállítása nagyon hasonlóan történt ahhoz, ahogy annak idején Arun szülei esetében is, habár velük akkor nagyobb utat kellett megtenni, hiszen Assam 2009-ben Belgiumból, Angele 2010-ben pedig Franciaországból került hozzánk. Arun esetében az út lényegesen rövidebb volt, de itt is speciális, elefántok szállítására kialakított járműre, és persze egy méretes autódarura volt szükség. És persze egy kis nyugtatóra is, hiszen Arunnak nem tudtuk előre elmagyarázni, hogy mi fog történni.

A szállítási művelet csütörtökön reggel 6-kor kezdődött, ekkorra érkeztek meg, illetve álltak be az Elefántház elé a járművek. A „beládázás" minden várakozást felülmúlóan könnyen, tervszerűen zajlott le, Arun nagyon együttműködő volt. 9 óra tájban már rá is lehetett emelni a ládát a kamionra, és alig volt háromnegyed 10, amikor a 22 méter hosszú, szinte minden kerekén kormányozható jármű kikanyarodott az Állatkerti körútra. A délelőtti forgalomban ezt a műveletet a zuglói rendőrök segítették. Ezután már „csak" a mintegy 170 km-es távolság leküzdése, és persze a szegedi érkezés volt hátra, s délután Arun már birtokba is vehette új otthonát a Tisza-parti város állatkertjében.

Ahogy az elefántok szállításánál máskor is szokás, budapesti gondozói közül ketten Arunnal tartottak Szegedre is, ahol néhány napig vele lesznek, és segítenek beilleszkedni az új környezetbe. A következő lépés pedig az ott élő másik két fiatal elefántbikával való összeszoktatás lesz. Ahogy a természetben, itt is lehetőség lesz arra, hogy Arun egy legénycsapat tagja legyen.

Tudjuk, hogy látogatóink közül sokan vannak, akik nagyon szeretik Arunt, és ezzel bizony mi magunk is így vagyunk. Ezért kicsit talán szomorkásak vagyunk amiatt, hogy el kellett költöznie. De tudjuk azt is, hogy ez így van rendjén, és hogy nagyszerű helye lesz szegedi barátainknál.