Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Basil Prágába látogat 2021. október 7.

Basil, a hím oroszlán, aki hétszeres apuka is egyben, még ebben a hónapban a Prágai Állatkertbe látogat. A ritka indiai oroszlánok tenyészprogramjához ugyanis szükséges lenne, hogy az ottani nőstényektől is legyenek utódai.

Állatkertünk hím oroszlánja, a 13 esztendős Basil 2010 őszén, másfél éves korában érkezett Budapestre a Helsinki Állatkertből. Az itteni nőstényektől eddig összesen hét kölyke született (akik persze azóta már mind fel is cseperedtek), ami azért is örvendetes, mert a mi oroszlánjaink a ritka indiai alfajhoz tartoznak, így állatkerti szaporításuknak természetvédelmi jelentősége is van. Ezt a munkát egyébként egy egész Európára kiterjedő állatkerti tenyészprogram hangolja össze, melynek természetesen mi is részesei vagyunk, és amelyben most ismét szükség van a mi hím oroszlánunkra.

A Prágai Állatkertben élő nőstény indiai oroszlánoknak, akik egyenesen Indiából érkeztek vérfrissítés céljából, az állatkerti állomány genetikai sokféleségének megőrzése érdekében ugyanis éppen Basil lenne az ideális partner. Ezért a hónap végétől hím oroszlánunk csehországi barátainknál fog vendégeskedni.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Basil átmeneti csehországi vendégeskedés után vissza fog térni Budapestre. Ha azonban a dolog hosszabb ideig tartana, elképzelhető, hogy arra az időre hozzánk is érkezik majd egy másik hím állat. Mindez persze azon is múlik, milyen hamar sikerült majd összeszoknia a budapesti hímnek a prágai nőstényekkel.

A Prágai Állatkerttel, amely egyébként éppen a napokban, szeptember 28-án ünnepelte 90. születésnapját, már kezdettől, azaz az 1930-as évektől kezdve jó kapcsolatot ápolunk. A cseh főváros állatkertjébe az idők során több budapesti születésű állat került, köztük például vízilovak is, a mi Állatkertünk 100. születésnapjára pedig prágai barátaink egy vadlovat ajándékoztak, aki egészen 1990-ig élt Budapesten. Jelenlegi állataink között is vannak prágai születésű, és onnan ide került egyedek: például Ingrid és Sandra, a két zsiráf anyuka is közéjük tartozik.

Oroszlánokkal egyébként 1873 óta foglalkozunk a Budapesti Állatkertben. A múltban főleg az Afrikában honos alfajok képviselőit, például berber vagy szenegáli oroszlánokat tartottunk. Indiai, vagy más néven ázsiai oroszlánok 2010 óta láthatók nálunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.