Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Huszonyolcadszorra is Sérült Gyermekek Napja 2019. szeptember 17.

Nyolcezer fogyatékossággal élő gyermeknek és fiatalnak szereztünk egy újabb szép napot a hétfői Sérült Gyermekek Napján, amelyet az ÉFOÉSZ-szel közösen 1992 óta minden év szeptemberében megszervezünk.

Jó látni, hogy manapság egyre többen gondolnak a fogyatékossággal élő emberekre. A múltban azonban ez a szemlélet sokkal kevésbé volt elterjedt. Így valósággal úttörő jellegű kezdeményezés volt, amikor 1992-ben először szerveztük meg a Sérült Gyermekek Napját az ÉFOÉSZ-szel, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével közösen. A rendezvény időközben hagyománnyá vált, s azóta minden év szeptemberében egy hétfőn egész napos programmal látjuk vendégül a fogyatékossággal élő gyerekeket, fiatalokat, segítőiket. Az idei már a XXVIII. Sérült Gyermekek Napja volt.

A szeptember 16-án megtartott esemény megnyitóján a Kormány részéről Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, illetve Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, az Állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat részéről pedig dr. Szeneczey Balázs városfejlesztését felelős főpolgármester-helyettes köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőt mondott továbbá Gyene Piroska és Bercse László, az ÉFOÉSZ elnöke és társelnöke is. A résztvevő gyerekeket és fiatalokat sokféle program, élmény és látnivaló várta, a színpadi fellépőktől a sokféle állatig, s persze látványetetések, állattréningek, állatbemutatók is voltak. Különösen sokan voltak kíváncsiak a Cápasulira, hiszen ez az érdekes, új bemutatóhely a legutóbbi Sérült Gyermekek Napja óta nyílt meg a nagyközönség előtt. A Sérült Gyermekek Napjára egyébként előzetesen 359, az ÉFOÉSZ tagságába tartozó szervezet és személy regisztrált szerte az országból, összesen 8388 fővel. Hála a szép időnek, szinte mindenki el is tudott jönni.

A fogyatékossággal élő emberekkel persze nemcsak az ilyen rendezvények alkalmával kell törődni, hanem egész évben. Intézményünk arra törekszik, hogy olyan segítséget nyújtson, ami lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára az állatkerti élmények ugyanúgy hozzáférhetők legyenek, mint mindenki másnak. Ennek megfelelően partneri megállapodást kötöttünk a fogyatékossággal élő embereket képviselő legfontosabb érdekvédelmi szervezetekkel (MVGYOSZ, SINOSZ, SVOE, ÉFOÉSZ, MEOSZ, AOSZ), tagjaiknak kedvezményes partneri jegyet kínálunk, s közben az akadálymentesítésre is odafigyelnünk. Ráadásul ez utóbbit nemcsak a kerekesszékkel közlekedők esetében tartjuk fontosnak, hanem a látássérülteknél is, akik számára az Állatkert több pontján tapintható állat-kisplasztikákat helyeztünk el Braille-írásos magyarázó szöveggel. A látássérültek segítésében egyébként még a Sérült Gyerekek Napjánál is nagyobb hagyományokra visszatekintő múltunk van, hiszen Állatkertünkben már az 1980-as években is tartottak speciális zoopedagógiai foglalkozásokat látássérült gyermekeknek.