Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Köszöntjük az Állatkert női dolgozóit! 2022. március 8.

Bármikor máskor is indokolt lenne, de nőnap környékén külön is alkalom kínálkozik arra, hogy nagyrabecsülésünket fejezzük ki női munkatársaink iránt. És nyomós okunk van arra, hogy ezt itt, a honlapunkon is megtesszük.

A nemzetközi nőnapra készülődve Állatkertünk fotósa több munkatársunkat is felkereste munka közben, illetve egy csoportkép is készült az épp szolgálatban lévő kolléganőkről. Szerettük volna ugyanis, ha nőnapkor nemcsak házon belül köszöntjük fel női munkatársainkat, hanem nyilvánosan, az Állatkert honlapján és közösségi média felületein is.

Szeretnénk ugyanis, ha közönségünk ilyenkor is, és máskor is látná, érzékelné és tudná, hogy az Állatkert az állatokon, növényeken, állatkerti élményeken és az építészeti látnivalókon kívül még milyen sok mindenből áll, és mindezt az itt dolgozók munkája teremti meg, legyenek akár a közönség számára is jól látható előtérben, akár a kulisszák mögött. És szeretnénk megmutatni azt is, hogy az itt folyó munkában milyen fontos szerepük van női munkatársainknak.

Persze el is kellett jutnunk idáig. Tudnivaló ugyanis, hogy Állatkertünk 156 éves történetének első nyolc évtizedében nemigen dolgoztak hölgyek az intézményben. Legalábbis általában. Az első, és később a második világháború idején ugyanis, amikor a férfiak egy részét behívták katonának, és emiatt munkaerőhiány alakult ki, gyakran előfordult, hogy a behívott munkatársak feleségei jártak be férjük helyett dolgozni. Mivel legtöbbjük helyben, a gazdasági udvari lakóépületben lévő szolgálati lakásokban élt, ezt viszonylag könnyen meg lehetett oldani, ráadásul a családok így nem estek el a kenyérkeresettől sem.

Az első női munkatárs, akit névről ismerünk, Cerva Frigyesné, a Madárosztály egykori vezetőjének felesége: nem állt ugyan hivatalos alkalmazásban, de férje munkáját segítve számos kisállatot nevelt fel cumisüveggel a két világháború közötti időszakban.

A második világháborút követő években, de különösen 1952-től kezdve viszont egyre több és több nő dolgozott Állatkertünkben. Először főleg adminisztratív, gazdasági területen, illetve a kertészetnél, majd egyre inkább állatgondozói munkakörökben, kezdetben a madaraknál, később minden más állatcsoportnál is. Az első vezető beosztásban dolgozó nő Állatkertünkben Kiáczné dr. Sulyok Mária volt, aki 1957-ben lett az Állatkert Botanikai Osztályának vezetője, és egészen 1986-ig irányította a kertészeinket. De igen korán lett kertünk egyik vezető munkatársa dr. Bogsch Ilma is, aki 1965-től az Akvárium-Terrárium Osztály helyettes vezetője volt, majd 1971-től zoopedagógusként, 1980-tól az Emlősosztály helyettes vezetőjeként, 2002 elejétől az osztály vezetőjeként, 1994-től 2000-ig pedig gyűjteményi igazgatóként dolgozott az Állatkertben. Később, már nyugdíjasként, 2003-tól 2007-ig intézményünk főigazgatója volt.

Ma már a hölgyek minden munkakörben jelen vannak Állatkertünkben, minden szakterületen számíthatunk és számítunk is a munkájukra, szaktudásukra.